4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Sahte altın çetesine darbe

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, Örgüte üye olmak, Gömü altın (Penez) satmak" bahanesiyle organize dolandırıcılık yapan 21 kişi yakalandı.

Eşzamanlı 2. Dalga Operasyonda Turgutlu ilçe merkezi, köyleri ile İzmir ve köylerinde ikamet eden şüphelilerin yakalanması ve bazı olayların aydınlatılması amaçlanan operasyonda 31 ayrı noktada eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda 21 kişi gözaltına alındı.

"Tertip 45 Operasyonu" çerçevesinde İzmir'de bir adreste Penez Altın üretimi yapan bir imalathane tespit edildi. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişi adli mercilere çıkarıldı. Bu kişilerin ikamet ve üst aramalarında, 24766 adet Penez Altın, 17.620 kg. bidon içinde Alloy (boncuk sahte altın ), 24 adet cep telefonu, 35 adet sim kart, 25 adet askerlik hatıra defteri, 2 adet muhtarların isim listesi, 2 adet 7.65 mm. çaplı tabanca ve 19 dolu mermi, 1 adet kısa 9 mm. çaplı tabanca ve 3 adet dolu mermi, 1 adet ruhsatsız av tüfeği ve 35 adet dolu fişeği, 13 adet senet, 3 adet dizüstü bilgisayar ve bir adet bilgisayar kasası, 2.150 TL nakit para, bir adet Penez kaplama cihazı, 1 adet sahte penez altın yapımında kullanılan akü şarz aleti, 1 kg. siyanür, 1 adet sustalı bıçak, 1 adet plastik cop ve üç adet banka hesap cüzdanı ele geçirildi.

DOLANDIRICILARDAN BİRİ KUYUMCU ÇIKTI
Ele geçirilen malzemeler arasında en dikkat çekeni, materyallerin sarı (altın rengi) almış olanı oldu. Sulandırılmış siyanürün içerisine az miktarda altın tozu koyduktan sonra kaplama yapılacak materyalleri bu siyanürlü suyun içine attıkları daha sonra elektrikli güç kaynağına bağlı iki ucu açık elektrikli kabloyu suyun içine batırmak suretiyle materyallerin sarı (altın rengi) almasını sağladığı ve bu işlemi İzmir'de yakalanan aynı zamanda kuyumculuk yapan A.Ç. isimli şüphelinin yaptığı belirtildi.

Sahte altın dolandırıcılığı ile ilgili 2008 yılı içinde bölgede 52 olay meydana geldiği ve bu olaylarda toplam 635 bin TL haksız kazanç elde edildiği ayrıca 2009 yılında ise bu rakamı 238.500 TL olduğu yetkililerce açıklandı.

Öte yandan bugüne kadar operasyonlar kapsamında yakalanan toplam 106 kişiden 44'ünün tutuklu olduğu bildirildi. Manisa Emniyet Müdürü Adem Aydemir, bu kişilere yönelik operasyonların artarak devam edeceğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 00:25:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?