30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Salça fabrikasında eylem

Akhisar ilçesine bağlı Akselendi beldesinde faaliyet gösteren bir salça fabrikasına sattıkları domateslerin ücretlerini tahsil edemeyen üreticiler, fabrika önünde eylem yaptı.

Yaklaşık 30 üretici ile fabrika önünde bir araya gelen Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu ve Genel Sekreter Ali Bülent Erden bir basın açıklaması yaptı.

Akselendi kasabası ve civar köylerdeki domates biber üreticilerinin bu yıl ürettiği ürünleri Ağustos ayından itibaren salça fabrikasına satmaya başladığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Sezon başında fabrika ile yapılan sözleşmelerde 3-4 haftadan itibaren ödeme yapılacağı yazılmasına rağmen hala paramızı alamadık. Ayrıca bu yıl fabrika, hiç örneğini görmediğimiz bir şekilde ödeme yapılmasını isteyen üreticilere, 'Paramız yok ama illa ödeme yapılmasını istiyorsanız sizin adınıza bankalardan kredi kullanalım, faizini peşin olarak öderseniz ödeme yaparız' diyerek kesintili bir şekilde ödeme yapılmaktadır. Fabrika bu şekilde üreticilere 125 günlük faiz hesabı yaparak eksik para ödemektedir. Örneğin fabrikadan 5 bin 900 YTL alacağı olan bir üreticiye 760 YTL kesinti yapılarak 5 bin 140 YTL ödeme yapılmıştır. Bu tür kesinti yapılmasını istemeyen üreticilere de Nisan ayına kadar ödeme yapılmayacağı söylenmektedir."

Öte yandan paramız yok diyen fabrika yetkilisinin piyasadan peşin para ile zeytin aldığı, alacağı olan üreticileri de kapısında bekletmekte olduğu belirtilen açıklamada "Bu soygun ve sömürü düzeninin açık uygulayıcısı olanları protesto ediyoruz. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak mağdur üreticilerin hukuki mücadelesinde üzerimize düşeni yapacağımızı, haklı mücadelemizin örgütlü bir şekilde süreceğini bir kez daha vurguluyoruz" denildi.

PARANIN BİR MİKTARI ÖDENDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Seren Gıda Mali İşler Müşaviri Orhan Yılmaz ise, 11 yıldır Akhisar'ın Akselendi kasabasında faaliyetlerini devam ettiren Seren Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin 2008 yılı üretim sezonunda bölgeden 60 bin ton salçalık domates ve 5 bin ton salçalık biber alımı yaptığını söyledi.

Alımı yapılan ürünün toplam bedelinin 12 milyon YTL olup bunun 10.5 milyon YTL'sinin üreticilere ödendiğini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Kalan ödeme Aralık ayı sonuna kadar ödeme evrakları hazırlanarak alacağı olan üreticilere dağıtılacaktır. Seren Gıda olarak 2008 yılı üretim sezonunda fabrikamız ihtiyacından fazla ürün alımı yapılmamış olsaydı tarladaki ürünün yüzde 50'si çürümeye maruz kalacaktı. Domates ve biber ürünü alınırken ödemelerin yılbaşından sonra yapılacağı tüm üreticilere tek tek beyan edilmiştir."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 17:21:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?