5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

'Salgın yok' açıklaması

MANİSA'DA SALGIN HASTALIK İDDİALARI

Manisa Devlet Hastanesi'nde tedavi gören 16 hastadan 6'sının iki hafta içerisinde hayatını kaybetmesi ve bu hastalardaki bulguların Yunanistan'ın kuzeyinde görülen ve sivrisineklerle bulaşan "Batı Nil Ateşi" hastalığıyla benzerlik göstermesi üzerine yaşanan panik, ortadan kalktı. Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç.Dr. Selma Tosun, salgın bir hastalık olmadığını söyledi.

Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Bingül İspir, Dr. Banu Sezer ve Dr. Nuran Karadeniz ile birlikte basın mensuplarına açıklama yapan Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç.Dr. Selma Tosun, şöyle konuştu: "Biliyorsunuz havalar çok sıcak gidiyor. Bu nedenle çok sayıda sıcak çarpması nedeniyle hastaneye başvurular arttı. Bu hastaların içerisinde bilinç kaybı olan, baygınlığı olan, havale geçiren hastalar oldu. Bazılarında da yüksek ateş oldu. O nedenle acaba bunlarda bir enfeksiyon

hastalığı var mıdır diye buna yönelik çalışma yapıldı. Bu yeni yapılan birşey değildir. Yıllardan beri şüphelendiğimiz zaman hastalardan bir takım örnekler alırız. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Merkezi'ne göndeririz. Yani bu ekstra olağan dışı bir durum değil."

Tosun, bu konuda da hassas davrandıklarını belirterek şunları söyledi: "Şu ana kadar, bakılan tetkiklerde enfeksiyon düşündüren bulguya rastlanmadı. O yüzden panik yapacak bir durum yok. Salgın bir hastalık da yok. Zaten salgın bir hastalık demek, tüm kişileri yaygın bir şekilde etkileyen bir şeydir. Böyle 3-4 kişinin ya da 10-15 kişinin olacağı salgın çok beklediğimiz bir şey değildir. Çok sayıda vaka olması beklenirdi. Bizi çok sevindiren başka durum, hastalarımızın bir kısmı servise çıktı, bir kısmı taburcu edildi. Ayrıca son altı gündür yeni bir vaka olmadı."

HASTA TAKİBİ DEVAM EDİYOR

Korkulacak bir durum olmadığını anlatan Tosun, sözlerine şöyle devam etti: "Ama yine de biz bunların tahlillerini takip ediyoruz. Düzenli aralıklarla bakılması gereken, örneğin 15 gün sonra kan tetkikleri var. Onlar da izlenecek, uzun vadede acaba bizim bölgemizde bilmediğimiz bir şey var mı bilelim diye. Tekrar söylüyorum, hastalarımızın hiç birinde enfeksiyon bulgusuna rastlanmadı. Şu an itibariyle salgın bir hastalık söz konusu değil. Tabi biz hassas davranıyoruz. Yüksek ateş, baygınlığı falan benzer bulguları olan kişileri elbette daha yakından izliyoruz. Olay bundan ibaret. Şu an için biz panik yapmıyoruz. Normal olması gerekenler, yoğun bakımda olması gerek yoğun bakımda izleniyor, serviste izlenmesi gereken serviste izleniyor, taburcu ettiklerimiz var, evinden takip ettiklerimiz de var."

Söz konusu belirtilerin Batı Nil Ateşi hastalığı ile ilişkilendirilmesi konusunda soruları cevaplayan Doç Dr. Selma Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evet Yunanistan'da böyle bir şey oldu. Hastaların bazılarının belirtileri benzediği için acaba olabilir mi diye Hıfzıssıhha Merkezimiz de zaten bu yönde çalışıyor ama dediğim gibi şu an kesinleşmiş, netleşmiş bir şey yok. İlk sonuçlarımız menfi çıktı. Zaten hastalık mikrobu hemen girer girmez belirti vermeyebilir, yani kanımızda çıkmayabilir. İlk baştaki

kan değerleri negatif. Ama 15-20 gün sonra bir ay sonra alınanlarda pozitif çıkabilir. Eğer öyle bir şey olursa zaten gizlenecek, saklanacak birşey değil. Elbette açıklanacaktır. Büyük ihtimalle de birşey çıkmayacaktır. Hatırlarsanız domuz gribinde de böyle bir şey oldu. Acaba bir şey olur mu diye, önceden biz önlemlerimizi aldık. Biz fazla önlem alalım, bunun hiç kimseye zararı yoktur."

ÖLÜM SEBEPLERİ FARKLI

16 hastadan hayatını kaybeden altı kişinin birbirinden farklı sebeplerle vefat ettiğini, yine farklı kesimlerden olduğunu belirten Tosun, şunları söyledi: "Yılan sokması nedeniyle vefat eden var, çok sıcak nedeniyle dışarıda kalıp havale geçirip beyin kanamasından vefat eden de var, kalp krizi geçirip vefat eden var. Bu kişi zaten kalp durmasıyla gelmiş. Fazla sıcakta kaldığı için beyin iltihabı, o kişinin zaten beyin ölümü gerçekleşmiş vakalar olabiliyor."

Bir salgın olmadığını düşündüğünü anlatan Tosun, "Yeni vaka eklenmemiş olması bence çok güzel bir şey. Korkacak, endişelenecek bir durum yok. Diyeceksiniz ki neden hastaların hepsi Manisa Devlet Hastanesi'nde, çünkü biz büyük bir hastaneyiz. Bölge hastanesi tarzındayız. Gerçekten iyi ve kaliteli hastane olduğumuz için çevreden sevk bize yapılıyor. Bu da çok doğal bir şey" dedi.

Kendisinin de hastanede 3 gün tedavi gördüğünü anlatan Tosun, "Bende 3 gün hastanelik oldum. Bu koşuşturmadan stresten dolayı, yüksek tansiyondan dolayı. Dün beni de aradılar, dedim ölmedim. Şu an gördüğünüz gibi Allah'a şükür iyiyim. Allah ne zaman uygun görürse o zaman ölürüz de, şu an iyiyim" ifadelerini kullandı.

SICAK ÇARPMASINA DİKKAT

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Doç.Dr. Selma Tosun, sıcakta çok fazla dolaşılmaması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Gerekmedikçe dışarı çıkmayın, bol sıvı alın. Ramazan'dayız ama en azından yaşlılar, hastalar oruç tutmayabilir, sıvı ihtiyaçları çünkü. Böbrekleri bu sefer zarar görüyor. Sivrisineklerden kaynaklanan şeyse bunun çok daha yaygın olması gerekirdi. Bunu da mantıken düşünebiliriz. Yine de sivrisinek mücadelesi, haşeratlarla mücadele önemli. Bir de hijyen önemli. Bütün

enfeksiyon hastalıklarında biz el yıkamayı ön planda tutarız. Buna dikkat etmemiz gerekiyor."

MANİSA'DA SALGIN HASTALIK İDDİALARI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2010 Çarşamba 13:12:01
Güncelleme :25 Ağustos 2010 Çarşamba 13:32:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?