8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Salihli işadamları üstlendi

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın öncülüğünde Kırgızistan'a giden Salihlili işadamları, 40 Kırgız çocuğunu sünnet ettirdi. Türk usulü "toplu sünnet" töreni, böyle bir geleneğe sahip olmayan Kırgızlar'dan büyük ilgi gördü. 

Aralarında Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talat Zurnacı ile Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yunus Çelik'in de bulunduğu 20 kişilik heyet, Celalabatlı 40 çocuğu sünnet ettirerek kirvelik yaptı. İşadamlarının Türkiye'den götürdüğü sünnet kıyafetleri ve aksesuarları çocuklar ve aileleri tarafından beğenilirken, "toplu sünnet" geleneği olmayan Kırgızlar sünnet törenine büyük ilgi gösterdi. Celalabat Eyalet Valisi İskender Aydaraliev ve Şehir Valisi Duyşenali Mamasaliev'i de ziyaret eden Salihlili işadamları, Kırgızistan'la ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da temaslarda bulundu. 

Kırgızistan gezisi hakkında bilgi veren Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı, bu ülkeyle yakınlaşmanın ilk tohumlarını geçen yıl yapılan geziyle attıklarını ve o gezide verilen toplu sünnet sözünü yerine getirmek için kalabalık bir işadamı grubuyla Celalabat'a gittiklerini belirtti. Bu ülkede toplu sünnet geleneğinin olmadığını, Türk geleneğini yansıtan bu uygulamanın son derece ilgi çektiğini vurgulayan Zurnacı, "Bu yıl ilkini 40 çocukla gerçekleştirdiğimiz sünnet seferini, geleneksel hale getirmek istiyoruz. Seneye hedefimiz 80 çocuğu hijyenik şartlarda ve davullu zurnalı, Türk geleneğini yansıtır bir çerçevede sünnet ettirmektir. Böylece milletler arasında gelenek alışverişi yoluyla bir yakınlaşma sağlamış olacağız" dedi. 

Zurnacı, Salihli'de birkaç yıl öncesine kadar 30 civarında olan ve günümüzde yarısından çoğu faal durumda olmayan tuğla fabrikaları için Kırgızistan'ın umut vaat eden bir pazar olduğunu belirterek, "Türkiye'den gidip bu ülkede tuğla fabrikası kurmuş olan bir girişimcinin şu an oradaki taleplere yetişemez duruma geldiğini gördük. Bu durum, Salihli'de kapanmış olan tuğla fabrikaları için bir umut olabilir. En azından bu fabrikaların içindeki makineler Kırgızistan'a gönderilerek ekonomik bir değer haline gelmeleri sağlanabilir" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2006 Pazar 13:08:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?