30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Salihli'de meyve yetiştiriciliği semineri

Manisa'nın Salihli ilçesinde Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) tarafından meyve üreticilerine yönelik, genel meyve, ceviz, badem yetiştiriciliği konulu eğitim semineri düzenlendi. 

Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen seminere Salihli Kaymakamı Mesut Yıldırım, İlçe Tarım Müdürü Levent Şen, GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Milli Eğitim Müdürü Vedat Karabıyık, Kültür Müdürü Mehmet Bilgi ve meyve üreticileri katıldı. 

Seminerin açılış konuşmasını yapan GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz havzasında ve Salihli'de ceviz, badem, kiraz, armut, cennet elması, elma ve zeytinciliği geliştirmek istediklerini söyledi. Gediz havzasında özellikle Salihli yöresindeki Dibek dağı köylerinde 3 yıl içersinde Özel İdare desteğinde GEMA Vakfı, İl Tarım Müdürlüğü işbirliği ile 300 bine yakın kiraz fidanı dağıtıldığını hatırlatan Kilimcigöldelioğlu, tarım müdürlükleri işbirliği ile kırsal köylerde tütün yerine meyvacılığı geliştirip, köylülerin kalkınmasını sağlayacaklarını belirtti. 

Daha sonra seminere geçildi. Konuşmacı olarak davet edilen Atatürk Araştırma Enstitüsü ve Yalova Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi İsmail Tosun konuşmasında ceviz ağacının ve meyvesinin önemini anlattı. Tosun, "Ceviz, meyvası, kerestesi ve yaprağı ile en değerli meyvalardan biri olup sağlığımızın en iyi dostudur. Türkiye'de 7 milyon ceviz ağacı vardır. Bu ağaçların çoğu kargalar tarafından dikilmiştir. Son zamanlarda artık çiftçilerimiz tarafından da dikilmektedir. Bir ceviz ağacına su verirsek 50-100 kg., su vermezsek 5-10 kg. ceviz verir. Ceviz ağacını dikerken mutlaka döllenmesi için birkaç çeşidinin dikilmesi gerekir. Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi değişik toprak ve iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz karasal iklim meyvasıdır. Ceviz ağacının en iyi çeşidi Şebin ve Bilecik cinsidir. Bunları bakanlığımız da desteklemektedir.” dedi. 

Yüksek Ziraat Mühendisi İsmail Tosun seminerin sonunda ceviz ve badem ağaçlarının fidanlarının yetişmesinden aşılanmasına, ekimine, yetiştirilmesine ve en iyi ürünün alınmasına kadar olan bölümleri slayt gösterisi ile anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 18:47:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?