4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Sanayiciler, 'enerji' ve 'atık su'dan dert yandı

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren İtalyan sermayeli Indesit Company fabrikasında buluşan Manisalı sanayiciler, Türkiye’deki enerji ve atık su bedellerinin yüksek olduğundan şikayet ederek, kendilerine dünya pazarında rekabet etme fırsatı verilmesini istediler.

Indesit Company fabrikasının düzenlediği buluşmaya, Vali Orhan Işın, Indesit Company Türkiye Genel Müdürü Andrea Ojetti, Manisa OSB Sanayicileri Derneği Başkanı ve Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ile dernek üyesi sanayiciler katıldı.

Manisa OSB Sanayicileri Derneği üyeleri adına konuşan Başkan Ömer Yüngül, "Manisa OSB’si, bugün cazibe merkezi olmuş durumdadır. Özellikle dayanıklı tüketim malları üreten firmaların faaliyet göstermesi nedeniyle burası bütün büyük yabancı grupların cazibe merkezi haline gelmiştir. Bölgemiz Türkiye için iyi bir model oluşturmaktadır. Bölgemizden geçtiğimiz yıl yaklaşık 6 milyar dolar ihracat yapılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda büyük firmalara üretim yapan yan sanayiciler, bugün ihracat yapabilir hale gelmiştir. Manisa, istihdam açısından da en şanslı illerden biridir. Bugün Çin ve Hindistan tehlikesinden bahsediliyor. Yabancı yatırımcının ülkemize yatırım yapabilmesi için bürokratik engellerin azaltılması ve sanayiciye destek verilmesi gerekmektedir. Şu anda içinde bulunduğumuz Indesit gibi bir fabrikanın kurulması için yaklaşık 430 bin dolar daha başta harcıyorsunuz. Aynı olay Çin’de 110 bin dolar civarında olurken, Avusturya, Macaristan ve Polonya’da 200 bin dolardır. Biz hem rekabet etmek istiyoruz hem de işi baştan zorlaştırıyoruz. Olaya enerji açısından baktığımızda; bu ülkedeki sanayiciler elektriğe 3 cent öderken Türkiye’deki sanayici 8 cent ödemektedir. Polonya ve Macaristan’da atık su için yapılan yatırımlar 3 yıl içinde kendisini amorti edince o tarihten sonra sanayici hiç para ödememektedir. Dünyanın her yerinde buhar 10 doların altında iken Türk sanayicisi 19 dolar ödemektedir. Bu kalemlerin hepsini topladığınızda rakam çok büyük meblağı bulmaktadır" dedi.

Hem yurtiçinde hem de yurtdışında rekabet ortamının artarak zorlaştığına değinen Yüngül, "Güven ortamı, rekabetle gelişmedeki en önemli temel taşı oluşturmaktadır. Maalesef dünya konjektüründe herkesin kendi bölgesini yönetmesi büyük değer taşımaktadır. Biz de Manisa’da kendi su yolumuzu bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gönül isterdi ki hep beraber bir çatı altına gelerek, Manisa için, sanayici için neler yapabileceğimizi tartışabilelim. Ancak olmadı. Şu anda belli bir hukuk sürecinin sonuna yaklaştık. Çıkacak sonuca göre yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye’deki işsizlik oranının hükümetin açıklamalarına göre yüzde 11.7 olduğunu hatırlatan Yüngül, "Bana göre bu oran yüzde 20’dir. Yeni yapılacak yatırımlarla, istihdam sorununa önemli oranda çözüm olunacaktır. Yeter ki sanayicinin önü kapanmasın, yabancı yatırımcı için bürokratik sorunlar ve işlemler azaltılsın. OSB’yi yönetenlerle, Manisa kenti yöneticileri ve biz sanayicilerin iç içe olması gerekir. Dünya arenasında boy ölçüşmek isteniliyorsa öncelikle sanayicilerin girdilerini rahatlatmamız gerekiyor. Böyle şartlarda fabrika kuracak kişileri alınlarından öpmek gerekiyor. Manisa OSB’de faaliyet gösteren yöneticiler olarak bizde enerji ve girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçiyiz. Hem yurtiçinde hem yurtdışında piyasada korkunç bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabete ayak uydurabilmemiz için de maliyetlerin düşmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Manisalı sanayicileri fabrikasında misafir etmekten gurur duyduklarını belirten İndesit Company Türkiye Genel Müdürü Andrea Ojetti ise, "Türkiye, firmamızın aktif olması gereken önemli bir pazarı oluşturmaktadır. 1995 yılında ilk yatırımımızı yaptığımızda aynı düşünceyle buraya geldik ve bu düşüncelerimiz hiç değişmedi. Türkiye’ye ilk geldiğimiz yıllardan beri sanayicilerle gün geçtikce gelişen olumlu ilişkilerimiz Türkiye’deki başarımızın en önemli nedenlerinden biridir. Manisa fabrikamızla sadece Türkiye pazarına değil, pek çok pazara üretimimizin yüzde 55’ini ihraç etmekteyiz. Türkiye, Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan coğrafi konumu ve rekabetçi altyapısıyla üretim ve pazarlama açısından çekici ama aynı zamanda zorlu bir ülkedir. Bu nedenlerden dolayı eğer her şey yolunda giderse Türkiye’yi Avrupa’daki ana üretim merkezlerimizden biri olarak değerlendireceğiz. Üretimlerini kalite ve kapasite olarak arttırmaya çalışan dinamik rakiplerimizle korkmadan savaşacağız. Biz her şeyi en yalın ve basit şekilde daima daha iyiye götüreceğimize inanırız. Sloganımız hep daha iyidir" dedi.

Manisalı sanayicilere kokteyl veren İndesiut Company yetkilileri daha sonra sanayicilere fabrikayı gezdirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 16:00:13
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 16:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?