30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Şap ve kuduz aşısı kampanyası

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan şap ve kuduz hastalıklarıyla mücadele projeleri kapsamında Manisa'nın Demirci ilçesinde büyükbaş hayvanlar ile kedi ve köpeklere yönelik aşılama kampanyası başladı. 

Demirci İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından başlatılan ve 1 Mart - 30 Nisan tarihleri arasında devam edecek kampanya kapsamında şap hastalığına karşı 4 aylıktan büyük tüm sığırların aşılanacağı, kuduz hastalığına karşı da 4 haftalıktan büyük tüm kedi ve köpekler ile 4 aylıktan büyük tüm at ve sığırların aşılanacağı belirtildi. Ayrıca kuduz hastalığının yayılmasında rol oynayan yaban hayatındaki tilkilerin de, Türkiye'de ilk defa uygulanacak olan ve içine aşı kapsülleri yerleştirilerek köfte şeklinde hazırlanmış yemlerin havadan doğaya bırakılmak suretiyle aşılanacağı bildirildi. 

İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim M. Akif Şenyürek şap ve kuduz hastalıklarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda et, süt v.b. verim kayıplarına sebep olan çok az da olsa ölümle seyreden, viral etkenlere bağlı bulaşıcı bir hastalıktır. Hayvanlarda dudak damak ve dil üzerinde, tırnaklarda ve meme derisinde içi su toplayan ağrılı şişkinliklerle seyretmekte, genç ve kültür ırkı hayvanlarda kalp kasında dejenerasyon yaparak ölüme sebebiyet verebilmektedir. Gerek işletme gerekse ülke ekonomisi için önemli gelir kayıplarına sebep olmaktadır. Kuduz hastalığı ise, hastalığa yakalanmış hayvanlardan ısırma yolu ile insanlara geçen zoonoz karekterli bir hastalıktır. Hayvanlarda tedavisi yoktur. Hastalığa yakalanan hayvanlar itlaf edilmektedir. Hayvanların koruyucu olarak aşılanması suretiyle hem hayvan sağlığı hemde insan sağlığı korunmuş olmaktadır." 

Ege bölgesi için risk olan şap ve kuduz hastalığıyla mücadele edebilmek için vatandaşların bu tür aşılama kampanyalarına azami ilgi göstererek hayvanlarını aşılatmaları gerektiğini ve bunun bir vatandaşlık görevi olduğunu belirten Şenyürek, aşılama kampanyasında, sözleşme yapılan serbest veteriner hekimler ile birlikte aşılama faaliyetleri sürdürüleceğini söyledi. Şenyürek ayrıca, arazide tilkiler için havadan bırakılan aşılı yemlerle karşılaştıklarında kesinlikle temas etmemeleri ve aşılı yemlerin havadan bırakılmaya başlandığı 3 Mart 2008 tarihinden itibaren bir hafta süreyle köpeklerini bağlı tutmaları konusunda ilçe halkına uyarıda bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2008 Pazartesi 14:37:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?