8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Sarıgöl'de zeytincilik gelişiyor

Sarıgöl ve çevresinde tütüne alternatif olarak planlanan yağ ve yemeklik sertifikalı zeytin dikimi her geçen yıl artış gösterdiği belirtildi. Sarıgöl ve çevresinde son 4 yıl içinde toplam 200 adet zeytin dikiminin yapıldığı açıklandı. 

Çiftçilere alternatif ürünü olarak planlanan sertifikalı zeytin dikiminin artış gösterdiğini söyleyen Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet TOY, şunları söyledi. "Tütüne uygulanan kota nedeniyle tütün dikim alanları daraldı. Bu nedenle kırsal alanlardaki boş alanların yerine sertifikalı zeytin dikimi yapılması planlandı. Sarıgöl ve çevresinde son dört yıl içinde 500 dekarlık alana 200 bin adet zeytin dikimi yapıldı. Zeytinler yağ ve yemeklik olarak yetiştirilmektedir. Bu yıl yalnız İlçe Tarım Müdürlüğü olarak öncülüğünü yaptığımız 20 bin adet trilya türü zeytin fidanı getirtilerek çiftçilerimize dağıtımı yapılmaya başlandı. 

Bir kaç yıl içersinde, geçtiğimiz yıllılarda diktirilen zeytinlerden ürün alınmaya başlanacaktır. Bizim getirdiğimiz sertifikalı zeytinlerden ayrı serbest olarak getirilen zeytinlerle birlikte bu yıl sadece 50 bin adet dikim yapılması tahmin ediliyor."dedi. Mehmet Toy, tüm sertifikalı meyve dikimi yapan çiftçilerimize devlet destekli dekar başına kredinin verildiğini de sözlerine ekledi. Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy, özellikle ilçe çevresinde Emcelli, Afşar, Dindarlı, Dadağlı, Kızılçukur, Karacaali, Güneydamları, Şeyhdavutlar, Çavuşlar köylerinde zeytin dikimlerinin yaygın olduğunu kaydetti. 

Öte yandan zeytin dikimine yönelen çiftçiler de şunları söyledi." Tütün ve haşhaş dikimleri her geçen yıl kota yüzünden azalmakta. Birçok arazimiz boş kalıyordu. İlçe Tarım Müdürlüğü'nün başlattığı plan dâhilinde tütün ve haşhaş yerlerine trilya türü zeytin dikimine başladık. Fidanlarımız torba içinde geliyor ve hastalık olmuyor. Dikim ve sonrası hiç zayiat vermiyor. Artık bundan sonra zeytincilik yapacağız. Bilindiği gibi zeytin uzun ömürlü bir bitki bizleri uzun yıllar gelir kaynağı olacak." dediler.
iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 16:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
davut polat IP: 88.231.198.xxx Tarih : 13.12.2006 23:28:28
vermiş oldugunuz bilgiler için tesekkür ederim... ben harran üniversitesi ziraat mühendisligi bahce bitkileri 4 c. sınıf ögrencisiyım benim bi sorunum var 24 dönümlük bir arazim var ve zeytin dikmek istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim bana yaklasık olarak 600 seftifikalı zeytın fidesi lazım fakat bana size ait olan zeytın cesitleri hakkında ve okunomik bakımdan bana yardımcı olrsanız sevinirim simdiden tesekkur ederim bu arada arazim sanlı urfada sanlı urfa iklim sartlarına uygun cesitler hakkında bilgi verirseniz sevinirim birde arazim susuz...