3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Şehit cenazesinde alkışa tepki

Manisa İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız'ın makamında buluşan AK Parti ve MHP'li milletvekilleri, son yıllarda şehit cenazelerinde gelenek haline gelen alkış eyleminin dini kurallara aykırı olduğunu söylediler.

MHP Manisa Milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay ile MHP Manisa İl Başkanı Ersoy Aslan'ın İl Genel Meclis Başkanı Dursun Ali Yıldız'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi de ziyarete geldi. Ziyarette şehit cenazelerinde alkış yapılması konusu gündeme geldi.

Hakkari Yüksekova ilçesinde teröristlerle girdiği çatışma sonrasında şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Mete Han'ın Soma ilçesindeki cenazesine katılan AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, cenazede yükselen alkış seslerinin bir şehit cenazesine yakışan bir durum olmadığını söyledi.

Tanrıverdi, yaptığı açıklamada, cenazelerin hiçbirinde alkış olamayacağını belirterek "Özellikle şehit cenazelerinin cami avlusundan çıkarılırken yükselen alkış sesleri uygun değil. Alkış yerine hayır dua edilir veya tekbir sesleri yükselir. Bu konuda önce cenaze namazı kıldıran cami hocalarının namaz öncesinde cemaate alkış yapmama uyarısında bulunması lazım. Daha sonra İl müftülüklerinin alkış konusunda toplumu bilinçlendirmesi gerekir" dedi. Alkışın artık alışkanlık haline geldiğini anlatan Tanrıverdi, "Bu konuda il müftülükleri gerekli bir çalışma yapmalıdır'' ifadelerini kullandı.

MHP'DEN DESTEK
MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz de, şehit cenazelerindeki alkış olayını doğru bulmadığını söyledi. Cenaze töreninde alkış sesinin yükselemeyeceğini anlatan Enöz, şöyle konuştu: "Özellikle bizim dinimizde, örf ve adetlerimizde böyle bir olay yok. Bize yakışan cenazenin arkasından hayır dua etmektir. Bu yanlış konuda müftülükler gerekli uyarıları yapsın ve Cuma hutbelerinde bu konuya değinsinler."
MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ise, cenazelerdeki alkış olayının İslam ve Türk kültüründe olmadığını belirterek şunları söyledi: "Biz, bize yakışanı yapalım. Cenazelerdeki alkış olayı yavaş yavaş yayılmaya başladı. Bu alkış olayı büyümeden ilk etapta Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapsamlı bir çalışma yapması gerekir.''

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 17:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?