4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Şehit Uygurlara gıyabi cenaze namazı

Doğu Türkistan'da yaşanan olaylar sonucu hayatını kaybeden Uygur Türkleri için Manisa'nın Salihli ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı. Kazak Türkleri Derneği tarafından organize edilen protesto gösterisinde basın açıklaması yapılarak Çin mallarına boykot çağrısı yapıldı.

Karaman Camii'nde Cuma Namazı çıkışı Doğu Türkistan'da hayatını kaybeden Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılındı. Karaman Cami İmamı Mehmet Gerez ve İstanbul Zeytinburnu Doğu Türkistan Cemiyeti Üyesi Murat Bıçakçılar tarafından kıldırılan gıyabi cenaze namazının ardından Kazak Türkleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdülhadi Karakol basın açıklaması yaptı.

Karakol, "Bizler Salihli Kazak Türkleri olarak 1950 yılı öncesi Doğu Türkistan'daki Çin Devleti'nin mezalimine katlanamayarak göç ettik. Soydaşlarımızın yurdu Türkiye'yi ana yurt olarak seçtik. O günden buyana kadar Türkiye'deki kan kardeşlerimizle birlik, beraberlik barış ve dayanışma içerisinde yaşamaktayız. Geçtiğimiz hafta içerisinde Çin Devleti bize ve atalarımıza yaptıkları mezalimi orada kalan soydaşlarımıza sürekli baskı politikası olarak uyguladı.

Doğu Türkistan'da binlerce Müslüman Türk'ün şehit olduğu olaylara seyirci kalmamalıyız. Yapılan bu vahşete karşı Türk milleti olarak sesimizi duyurmalı ve Çin mallarını boykot etmeliyiz. Bu katliamda bin 500 civarında soydaşımız Çinliler tarafından şehit edildi. Şuanda binlerce soydaşımız da cezaevinde tutuklu bulunuyor. Korkarım bu soydaşlarımızda suçsuz oldukları halde Çin yetkilileri tarafından suçlu gösterilip idam edilecektir. Çin mallarına ödenen her kuruşun Doğu Türkistanlı Türklere vurulan sopa ve atılan kurşun olarak döndüğünü çok iyi bilmeliyiz. Doğu Türkistan'da yapılan Çin zulmünü şiddetle kınıyor ve şehitlere Allah'tan rahmet, bütün Türk milletine de başsağlığı diliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 17:15:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?