5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Şehzade Mehmet'ten 25 altın proje

ŞEHZADE MEHMET'TEN TÜRKİYE’YE 25 ALTIN PROJE

Özel Şehzade Mehmet Lisesi Müdürü Giray Kara, TUBİTAK tarafından her yıl düzenlenen ortaöğretim kurumları arası proje yarışmasına bu yıl okullarından 25 adet proje gönderdiklerini söyledi.

"Özel okuldan beklenen nedir?" sorusuna günümüz modern eğitimcilerinin verdiği tanım; En az 1 veya 2 yabancı dili konuşabilen, herhangi bir müzik enstrümanını amatörce de olsa çalabilen, sosyal yönü gelişmiş, girişimci ve takım çalışmasına uygun bireyler yetiştiren kurumlar olarak verdiğinin altını çizen Kara: "İşte bu tanıma uygun bir okul olabilmeniz için tüm öğrencilerinizi çok iyi tanıyıp kabiliyetlerine göre onların meşgul edilmesi, bu meşguliyetin sonucunda da öğrencilerde pozitif yönde kazanımların elde edilmesi gerekiyor. Günümüzde öğrenciler dış faktörler tarafından sürekli uyarılıyor, yani siz öğrenciyi doğru bir şekilde meşgul edemezseniz öğrenci kendisini başka bir şekilde meşgul ediyor’’ dedi.

Okullarında yaklaşık 20 öğrencinin olimpiyat, 60 öğrencinin proje ile meşgul olduğunu, bunun da okul mevcudunun 1/4'ünün bilimle ilgilendiği anlamına geldiğini dile getiren Kara, geri kalan öğrencilerinin de çeşitli spor ve kulüp faaliyetleriyle ilgilendiğini söyledi. Önümüzdeki yılları kitapların son kullanma tarihlerinin üzerlerinde yazılı olacağı dönem olarak niteleyen Kara, ‘’Yani önümüzdeki dönem bilginin masaya vuracağı bir dönem olacak. Eğer ülke olarak bilime yatırım yapmamışsanız dünya üzerinde söz söyleme hakkınız olmayacak, bilgiye ulaşmanız için ise yetişmiş elemana ihtiyacınız var. Bunu da başarabilmeniz için ilköğretim ve lise yıllarında öğrencilere bilimsel çalışma disiplini kazandırmanız gerekiyor. Kendi okulumdan taze bir örnek vermem gerekirse, bu yıl hazırlanan 25 proje arasında beni özellikle etkileyen bir tanesi var. Matematik dalında hazırlanan projelerden bir tanesi aynı zamanda matematik olimpiyatı çalışan Ramazan Bilal Bal öğrencimize ait. Öğrencimiz bazı cebir kombina torik sorularının çözümünde kullanılan yeni bir formül geliştirdi. Bu alanda çalışan akademisyenlere gösterildiğinde bunun daha önce denenmemiş orijinal bir formül olduğunu söylediler. Şimdi bu olay gelecek adına ve ülkem adına bana ümit veriyor. Siz şu kadarlık bir uğraş verip insana yatırım yapıyorsunuz ve yatırım yaptığınız öğrencilerden daha okulu bitirmeden meyvesini alıyorsunuz. İşte bu tahayyül edilemez bir haz veriyor ve işinize daha bir aşkla bağlanmanızı sağlıyor’’ diye konuştu.

Okulun diğer ilginç bazı projelerinden söz eden Özel Şehzade Mehmet Lisesi Müdürü Giray Kara, "Dünden bugüne Manisa, Bimarhane’den sarı Bina’ya, Manisa son krizden nasıl etkilendi? gibi projeler öğrencilerimizin yaşadıkları şehre kayıtsız kalmadıklarını ve çevrelerini gözlemleyerek şehirlerine sahip çıktıklarını gösteren çok güzel örnekler bence’’ dedi. Kara, son olarak genelde eğitimin özelde de özel okulculuğun gerçekten çok meşakkatli bir iş olduğunu ve bu kadar işin arasında Özel Şehzade Mehmet Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin 25 adet gibi hiç de küçümsenmeyecek bir sayıda proje hazırlamalarından dolayı kendilerini tebrik ettiğini ve her türlü çalışmalarında gerek maddi gerekse manevi anlamda her zaman bu kadronun arkasında olduğunu söyledi.

ŞEHZADE MEHMET'TEN TÜRKİYE’YE 25 ALTIN PROJE
ŞEHZADE MEHMET'TEN TÜRKİYE’YE 25 ALTIN PROJE
İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2010 Perşembe 13:42:00
Güncelleme :11 Şubat 2010 Perşembe 18:38:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?