3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Şehzade Mehmet'ten bir başarı daha

TÜBİTAK tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde düzenlenen Liselerarası Proje Yarışması'nda Özel Şehzade Mehmet Koleji öğrencilerinin hazırladığı "Çöpoloji" adlı proje bilgisayar dalında 1. olarak altın madalya almaya hak kazandı.

6-10 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen proje yarışmasına Ege bölgesinden 365 proje katıldı. Şehzade Mehmet Koleji öğrencilerinden Ömer Bak ve Kadircan Bayram tarafından yapılan "Çöpoloji" adlı proje bilgisayar dalında 1. olarak altın madalya almaya hak kazandı. Mayısın ilk haftasında Ankara da yapılacak olan Türkiye finaline de katılacak olan proje için aynı zamanda patent başvurusu yapılacağı bildirildi.

ÇÖP TOPLAMADA YENİ YÖNTEM
Belediyelerin artık çöpleri daha kolay, daha ucuza ve az maliyetle taşıyabileceklerini belirten Şehzade Mehmet Koleji öğrencilerinden Ömer Bak ve Kadircan Bayram, geliştirdikleri projeyi şöyşle anlattılar: "Yaptığımız bu proje sayesinde artık insanlar kötü çöp kokularından ve dağ gibi birikmiş kötü görüntü oluşturan çöp konteynerlerinden kurtulmuş olacaklar. Belediyelerin klasik çöp toplama şekli şu şekilde: Öncelikle her sokağın çöpleri belirli çöp arabaları tarafından belirli sürelerde toplanıyor. Örneğin 2 günde bir toplanıyor. Ancak eğer çöp konteynerleri daha önceden doluyorsa insanlar çöp arabası gelinceye kadar bu pis görüntüye ve kokuya katlanmak zorunda kalıyorlar. Biz yaptığımız projede ise çöp konteynerlerine birer ağırlık ve doluluk sensörleri yerleştirdik. Konteynerlerden elde edilen bilgiler belediyede oluşturulan bir merkeze ulaştırılacak. Yazdığımız bilgisayar programı sayesinde ise hangi çöp konteynerlerinin dolu olduğu tespit edilecek ve araçlar için bir çöp toplama haritası çıkarılacak. Dolayısıyla araçlar bu haritaya göre çöp toplayacakları için zamandan ve yakıttan tasarruf sağlayacaklar."

Bu konuda Kadircan Bayram aynı zamanda şu bilgileri verdi: "Henüz birinci sınıf öğrencisiyim. Daha birinci sınıfta bilgisayar gibi bir branşta böyle bir derece elde etmek beni çok mutlu etti. Tabi bu dereceyi elde etmemde okula geldiğim günden beri büyük bir özveriyle bana yardımcı olan Ahmet Koçoğlu hocama teşekkür etmek istiyorum." dedi.

ARAÇLARDA AYNA AYARLAMAYA SON
Şehzade Mehmet Koleji öğrencilerinden Oğuz Kaan Ünal ve Burak Özkan ayna ayarlanmasını ortadan kaldıran ve aracı park ettikten sonra aynaların kapanmasını sağlayan bir bilgisayar projesi gerçekleştirdiler. Yapılan projede sürücü araca bindikten sonra kendi göz hizasına kontak anahtarını tutup aynalara sürücünün koordinatlarını vermiş oluyor. Daha sonra yazılan bilgisayar programı sayesinde aynalar sürücünün sürüş esnasında en güzel yol güvenliği için hangi konumda bulunması gerekiyorsa o konuma geliyor. Bu şekilde araç sürücüsü değişse bile ayna ayarı yapmaya gerek kalmıyor.

Okuldaki proje çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Şehzade Mehmet Koleji Olimpiyat ve Proje Koordinatörü Olgun Giray, bu yıl TÜBİTAK proje yarışması için 15 proje yaptıklarını bunlardan 5 tanesinin bölge final sergisine çağrıldığını söyledi. Giray, "Manisa'dan bölge finaline çağrılan 11 projenin 5 tanesi bizim okulumuzdan bu konuda çok mutluyum. Bu projelerin yanı sıra İstanbul'da düzenlenen çevre proje olimpiyatına 2 proje, CBÜ tarafından düzenlenen web tasarım yarışmasına 3 proje, Düş Çizgisi yarışmasına 1 proje, e-biko proje yarışmasına 8 proje hazırlanmıştır. Dolayısıyla bu yıl okulumuzda yaklaşık 30 proje yapılmıştır. Her projenin 2 öğrenci tarafından hazırlandığını düşünürsek toplam 60 öğrencimiz bu yıl içerisinde bir bilimsel proje nasıl yapılır konusunda çalışma yaptılar ve proje hazırladılar. Proje çalışmaları esnasında rehberlik yapan proje danışmanı öğretmenlerimi de canı gönülden kutluyorum. Manisamıza bilgisayar branşında bir altın madalya kazandırdığımız ve finalist olduğumuz için çok mutluyum “dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 15:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?