5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Selendili Romanlar evlerinden oldu

SELENDİ'DE ÇIKAN OLAYLARIN ARDINDAN

Manisa'nın Selendi ilçesinde, Romanlar ile ilçe halkından oluşan kalabalık bir grup arasında yaşanan gerginliğin ardından Gördes'e nakledilen Roman vatandaşlara geçici prefabrik ev yapılacağı açıklandı.

Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği yöneticileriyle olayları değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'de rengimiz, dinimiz, dilimiz, ırkımız, mezhebimiz farklı olsa da biz hepimiz insanız, hepimiz biriz. Biz birlikte Türkiye'yiz. Dolayısıyla farklılıklarımızı çatışma unsuru olarak görmeden, bir zenginlik olarak görerek bu anlamda yorumlayarak birlikte yaşamak durumundayız" dedi.

Selendi'de kimsenin hoşuna gitmeyecek bir olay cereyan ettiğini anlatan Tanrıverdi, şöyle konuştu: "Yılbaşı günü olumsuz bir tavır ortaya çıkmış ve önceki gün de Selendi'de doğrusu bir kitlesel noktaya gelen ama milletimizin aklıselim davrandığı bir noktada kesilmiş olay. Tabii ki Roman vatandaşlarımız bizim vatandaşlarımızdır, bizim insanımızdır. Henüz sebebi çok da net ortaya çıkmayan bu hadiseye yönelik sayın valimiz ve ilgili arkadaşlar olayı yakından takip ediyorlar. Bu takip sonunda ortaya çıkacak duruma göre sorunun çözümü yapılacaktır."

SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ

Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin bazı beklentileri olduğunu ve devletin de bu noktada onların beklentilerini ve rahatsızlıklarını ortadan kaldırma sorumluluğu bulunduğunu anlatan Tanrıverdi, "Sayın Valimiz de kendileriyle görüşüp taleplerini sağlıklı bir şekilde alacak ve inşallah sorunları çözülecek. Şu an son durumda; kendileri bu hadiseden sonra o ilçede oturmak istemiyor. Bir başka ilçeye yerleşmek istiyorlar. Nereye yerleşmek istedikleri ve hangi imkanlarla yerleşmeleri gerektiğini takip ediyorum" dedi. Bunların bizim vatandaşımız olduğunu belirten Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla bunların sorunlarını çözeceğimiz gibi, bildiğiniz gibi demokratik açılım süreci içerisinde Roman kurultayları düzenlenmeye başladı. Tıpkı Alevi kurultayları gibi. Bu noktada genel sorunları ortadan kaldırmak için de bir çalışmamız söz konusu. Ben gerek Roman hemşehrilerimize gerek onların ikamet ettikleri ilçelerdeki hemşehrilerimize aklıselim davranmalarını, meseleyi büyütmemelerini, varsa ortada bir sorun konuşarak bunların çözümlenebileceğini ifade ediyorum. Böyle davranmalarını özellikle istirham ediyorum."

TÜRKİYE'NİN AÇILIMLARA İHTİYACI VAR

Türkiye'de değişik etnik gruplar olduğunu ifade eden Tanrıverdi, Demokratik açılımın etnik grupların sorunlarını çözeceğini söyledi. İnanç gruplarının sorunlarını çözecek, azınlık gruplarının sorunlarını çözecek Türkiye'de değişik etnik grupta insanlar var olduğunu anlatan Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların her birinin sorunları var. Zaten AK Parti bunu biliyor. Tüzüğünde, parti programında ortaya koymuş. Şimdi devlet de böyle bir proje ortaya koymuş. Bu projeyi ortaya koyma zorunluğu, bu sorunların farkında olmaktandır, ötelememektendir ve sorunları hasır altı yapmamaktandır. Sorunların üstüne üstüne gidip çözmekten kaynaklanmaktadır. Devletin projenin amacı budur. Dolayısıyla bu projeye Türkiye'nin ne kadar ihtiyacı olduğu, bu acı olaylar, üzücü olaylar sonucu bir defa daha ortaya çıkmıştır. Eğer bu meseleyi devlet biraz daha öteleyecek olursa, sorunlar artık iyice yoğunlaşmış ve Allah korusun toplumsal patlama poktasına gelir. Şimdi bu noktada devlet tedbirini almıştır. Bunun iki ayağı vardır. Biri terörü önlemektir, bir diğeri demokratik standartları yükseltmektir. Türkiye'nin demokratik standartları yükseldiği zaman sorunlar ortadan kalkar." Demokrasinin olduğu yerde kimsenin çete, cunta ve mafyadan söz edemeyeceğini anlatan

Tanrıverdi, şunları söyledi: "Kirliklerden söz edemez. Demokrasi açıklık demektir, şeffaflık demektir, demokrasi uzlaşmak demektir, anlaşmak demektir. Dolayısıyla bu noktada ülke sağlam temellere oturduğu zaman, bu kuralları işlettiği zaman Türkiye'de şu gün konuşulan, şu gün ortaya çıkan çoğu kirlilikler ve hukuk dışılıklar söz konusu olamaz. Türkiye bunu başarıyor ve başaracak. Bugün bir kozmik odaya hukuk girmişse Türkiye demokratikleşme tercihini ortaya koymuş demektir. Bu kadar açık, bu kadar net."

EKONOMİK KRİZ 2010'DA ATLATILIYOR

Ekonomik krizle ilgili bir soruya Tanrıverdi, "Krizin atlatılıyor olduğunu hepimiz farkıdayız. Özellikle sanayiciler, iş adamlarımız, ekonomiyle uğraşanlar bunu biliyor. Dolayısıyla Türkiye krizi hafif sıyrıklarla geçirdiğine göre 2010'da krizi atlatmış olucak" karşılığını verdi.

ÇOCUKLAR OKULA GÖNDERİLECEK

Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği yöneticileriyle makamında bir araya gelen Vali Celalettin Güvenç de, 5 Ocak akşamı Selendi'de istenmeyen olaylar yaşandığını ama çok şükür her hangi bir can kaybı olamadan sona erdiğini söyledi. Oradaki 10-12 aileyi Gördes'te akrabaları olması nedeniyle kendi istekleriyle Gördes'e naklettiklerini anlatan Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz dünden itibaren gerek Selendi'de gerek Gördes'te kırsal kesim olması sebebiyle çalışma ve iş imkanı sınırlı olması sebebiyle bunlara

daha uygun yer nasıl buluruz çalışması içerisinde girdik. Selendi'de oturan bu vatandaşlarımızın tamamı 30-40 yıldır orada oturan vatandaşlarımız değil. Çoğu çadırda, bir kısmı kiralık evlerde yaşayan ve iş problemi olan insanlarımız maalesef. Özet olarak vardığımız sonuç şudur: İvedi olarak Kızılay Genel Başkanlığımız 20 tane prefabrik evi Manisa merkez ve büyük ilçe merkezlerinde, iş imkanı sağlayabileceğimiz yerlerde süratle kurmayı bize taahhüt etti. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyorum."

Yine bu insanlarımızın çocuklarını süratle okula başlatacaklareeik etnik gruplar olduğunu ifade ını anlatan Güvenç, şöyle konuştu: "İaşe imkanlarını belirli bir müddet sağlayacağız ve ileriki dönemde de iş sahibi olmaları için gerekli tedbirleri alacağız. Çünkü bizim roman vatandaşlarımızla hiçbir zaman için bir problemimiz yoktur, olmamıştır. Halkımızın da yok. Roman vatandaşlarımız bu ülkenin 1. derecede eşit vatandaşıdır. Onlar da bunun da bilincinde. Her zaman uyum içerisinde hizmet etmişlerdir.

Eğitim, kültür, iş sorunlarının çözülmesi konsunda da vilayet ve belediye olarak birlikte çalışacağız."

Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener de Selendi'de yaşanan olaydan dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirtti. Hiç istenmeyen bir olay olduğunu anlatan Şener, sözlerini şöyle tamamladı: "Ama malesef oldu. Sağolsun devletimiz sahip çıktı. Can kaybı olmadan çok şükür Gördes'e nakledildiler. Bu insanlarımız geçici olarak prefabrik evlere yerleştirilecek. Çocukları okula gönderilecek. İnsanlarımıza iş imkanı sağlanacak. Belirli süre gıda yardımı yapılacak. Mağdur arkadaşlarla görüşmeye devam edeceğim. Kalmak istedikleri ilçeleri tespit edip oraya yerleşmelerini sağlayacağız. Onlar aslında Selendi'yi terk etmek istemiyor ama bu olaydan sonra orada tehdit altında olduklarını düşünüyorlar."

SELENDİ'DE ÇIKAN OLAYLARIN ARDINDAN
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 13:42:05
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 16:54:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?