4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Sıkıntılar festivali gölgeleyemedi

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde 5. Sultaniye Üzüm Festivali çeşitli etkinliklerle başladı.

Festivalin açılışı dolayısıyla kent meydanında tören düzenlendi. Törene Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu, Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı'nın yanı sıra, MHP Manisa Milletvekilleri Erkan Akçay, Mustafa Enöz, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan da katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından stantlar gezildi. Demokrasi Parkı'nda bir konuşma yapan Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı festivalin önemini anlattı. Üzümcülüğün gelişmesi ve üzüm çeşitlerinin artması açısından festivalin önemli katkıları olduğuna işaret eden Başkan Karcı, "Üzüm ilçemizde insanlarımızın adeta canı, kanı olmuştur. Üzüm bir şifa kaynağıdır. Bu yıl üzümlerimizin kalitesi çok güzel. Kaliteli üzüm yetiştirmede bağcılarımız önemli yol kat etmişlerdir. Üzümden ayrıca pekmez yapılmaktadır. Sultaniye üzümlerimiz yaş ve kuru olarak değerlendirilmektedir. Sarıgöl Sultaniye üzümlerimiz Avrupa ülkelerine ve Rusya'ya ihraç edilmektedir. "dedi.

Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu da ilçe ekonomisinin üzüme dayalı olduğunu belirterek, "Sultaniye üzümlerimiz, yurt içinde ve dışında tüketilmektedir. Sarıgöllü bağcılar adeta üzümün profesörü olmuştur. Üzümde açıklanan fiyat bir ay önce açıklanmış olsaydı, üretici kuru üzüme yönelmiş olacaktı. Burada TARİŞ'e bir görev düşüyor. İleriki yıllarda açıklayacağı kuru üzüm fiyatlarını Ağustos başında açıklarsa üretici açısından çok daha faydalı olucaktır."

MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz, sultaniye üzümünün kalite ve rekoltede dünyada ilk sırada yer aldığını kaydetti. Özellikle Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üreticilerin kendilerinin geliştirmiş ve bu yolda önemli mesafe almış olduğunu ifade eden Enöz, "Üzümcülerimizin sıkıntıları da var. Bunları her defasında mecliste gündeme getirmekteyiz. Üzüm üreticilerimiz desteklenmelidir. Temel girdi dediğimiz tarım ilaçları, gübreler ve mazot fiyatları yüksek ancak üzümlerin fiyatları düşük. Tarım sigortaları desteklenmelidir. Çiftçilerimiz tarım sigortasına ilgi göstermiyor, nedeni ise ürünlerinin değerinde satılmamasından kaynaklanıyor." diye konuştu. Konuşmaların ardından Halk Eğitim Müdürlüğü'nün halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

SULTANİYE ÜZÜM YARIŞMASI
Festival kapsamında Sultaniye Üzüm Yarışması yapıldı. Jüri üyelerinin üzüm bağlarında ve getirilen üzümler üzerinde yaptığı değerlendirme sonucunda Yukarıkoçaklar köyünden Mestan Bayoğlu birinci, Alemşahlı köyünden Ali Ulvi Cerit ikinci, Dadağlı köyünden Emin Kılıç üçüncü oldu. Dereceye giren üzüm üreticilerine kurum ve kuruluşlarca çeşitli ödüller dağıtıldı. Ödülleri ise protokol üyeleri teslim etti. Sarıgöl İlçe Tarım Müdürü Mehmet Toy, yarışmaya katılan üzümlerin renk, tat, tane yapıları dikkate alınarak değerlendirildiğini açıkladı.

ÜZÜM PANELİ
İlçeye büyük hareketlilik getiren festival, üzüm paneliyle devam etti. Demokrasi Parkı'nda düzenlenen "Üzümde Kalıntı" konulu panelde konuşma yapan Manisa İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi İbrahim Derman, "Manisa genelinde 720 bin dekarlık alan üzerinde bağcılık yapılmaktadır. 40 bin kayıtlı çiftçimiz bulunmaktadır. Sultaniye üzümlerinin yüzde 90'ı yaş ve kuru olarak değerlendirilmektedir. 2008 yılında rekor kırdık. 340 bin ton yaş, 140 bin ton kuru üzüm elde ettik. Elimizde kuru üzüm stoğu kalmadı. İran’da kış aylarında bağların olumsuz etkilenmesi, Amerika’da da rekolte düşüklüğü nedeniyle Türkiye'nin üzümü önem kazandı." dedi. Rusya’nın yaş üzümden sonra kuru üzüm alımlarına Türkiye'den başladığına dikkat çeken İbrahim Derman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya bizden kuru üzüm de talep etmeye başladı. En büyük sorun ise kalıntı. Son yıllarda Tarım Bakanlığı, üzümlerde ve diğer ürünlerde kalıntı olmaması için denetimli bağcılık sistemini getirdi. Ardından da reçeteli ilaç kullanımını zorunlu hale getirdi. 2009 yılını kalıntısız olarak tamamladık. Dünya’da 1 milyon 300 bin ton üzüm pazarı var. Bu çok önemli bir rakam. Biz Avrupa ülkelerinin ve Rusya'nın istediği kriterlerde üzüm yetiştirirsek bu pazarlarda söz sahibi oluruz. Üzümlerde kaliteyi arttırmak için asmada fazla olan salkım sayısını azaltmakta yarar vardır."
Panelde ayrıca, üzüm türleri, iyi tarım uygulamaları ve sözleşmeli tarım uygulamaları hakkında bilgiler verildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 18:12:43
Güncelleme :28 Eylül 2009 Pazartesi 09:36:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?