3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Sınav öncesi bir avuç üzüm iyi gelir

Alaşehir Ticaret Odası'nın yaptırdığı araştırmaya göre, insan sağlığına yararlı özellikleri saymakla bitmeyen üzümün zekayı da geliştirdiğini, özellikle sınav öncesi öğrenciler tarafından mutlaka bir avuç yenmesi gerektiği ifade edildi.

Alaşehir Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Soygür, kuru üzüm tüketiminin Türkiye'de ve dünya da artması için faydalarını ortaya çıkaracak bir araştırma yaptırdı. Araştırma sonucu hakkında açıklama yapan Ziraat Mühendisi Mehmet Kökten, Türkiye'nin, kuru üzüm üretiminde dünyada ilk sıralarda yer aldığını hatırlatarak üzümün faydaları hakkında şunları söyledi: "Üzüm bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Böbrek ve karaciğerin işlevini artırmaktadır. Kansızlığa iyi gelmektedir. İnsan vücudundaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Vücuda giren virüslere karşı iyi bir direnç oluşturur. Cinsel gücü arttırır."

Kuru üzümün yararlarının saymakla bitmeyeceğini belirten Kökten, zekayı geliştirdiğini ve özellikle sınav öncesi öğrenciler tarafından bir avuç üzüm yenmesinin büyük fayda sağlayacağını belirtti. Yaş ve kuru üzümün, içersindeki vitamin ve mineraller sayesinde güzellik iksiri olarak da yenilebildiğini aktaran mekte olduğunu Ziraat Mühendisi Mehmet Kökten, "Ayrıca, rejim iksiri olarak da değerlendirilmektedir. Zayıf bünyeli oların kilo almalarına, şişman olanların da zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Üzüm çekirdeği ise kalp krizine karşı koruyucudur. Üzüm çekirdeği iyi huylu kolesterolün yükselmesine, kötü huylu kolesterolün ise azalmasına sağlar. Kuru üzüm, kış aylarında yenildiğinde enerji kazandırır." dedi.

Türkiye'nin üzüm üretiminde dünyada ilk sıralarda yer almasına rağmen kişi başına yıllık tüketimin 250 gr. olduğunu, oysa İngiltere'de 1-1,5 kg, Almanya'da ise kişi başına 1,7-1.8 kg. olduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinde kuru üzümün genelde kek ve ekmek içerisinde tüketildiğini belirten Kökten, yararları saymakla bitmeyen üzümün başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada tüketiminin arttırılması için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Özellikle ihracatta ortaya çıkan ilaç kalıntısı sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü kayden Kökten, "Ticaret Odası olarak bu çalışmalarımızdan hem üretici, hem tüccar hem de ihracatı kazanmaktadır. Kuru üzümlerde kalıntının olmayışı kaliteyi artırmaktadır." diye konuştu
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2009 Cumartesi 18:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?