5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Sıtma ve kızamık kabus olmaktan çıktı

SITMA VE KIZAMIK KABUS OLMAKTAN ÇIKTI

Manisa İl Sağlık Müdür Dr. Ziya Tay, 2005 yılından bu yana kızamık ve sıtma gibi bir zamanlar ailelerin kabusu olan hastalıkların artık hiç görülmediğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen ve 24 Nisan-1 Mayıs 2010 tarihleri arasında kutlanacak olan Avrupa Aşı Haftası, Nurlupınar Aile Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen bir törenle Manisa'da da başladı. Vali Yardımcısı Salih Gürhan, İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay ve mahalle halkının hazır bulunduğu törende ilk olarak söz alan Bulaşıcı Hastalılardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Galip Köroğlu, aşı haftası ile toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılmasının yanı sıra gezici ekiplerle saha tarama çalışmalarına hız vererek, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve aşılama hizmetine yeterince ulaşamayan gruplara ulaşılmasını hedeflediklerini ifade etti. Köroğlu aşılama ile ayrıca Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit (Çocuk felci), Hepatit-B, Hemofilus influenza tip b'ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya'ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların (Zatürre) ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesinin amaçlandığını belirtti.

Konuşmasına Sağlık Bakanlığının koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği öneme vurgu yaparak başlayan İl Sağlık Müdür Dr. Ziya Tay ise Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı koruyucu sağlık hizmetlerinin önünde handikap görenlere en önemli yanıtın konuya ayrılan bütçe ve elde edilen başarılar olduğunu ifade etti. Tay şöyle konuştu; “Sağlıkta Dönüşüm Programı'na getirilen eleştirilerden birisi de koruyucu sağlık hizmetlerine gerekli önemin verilemeyeceği, bulaşıcı hastalıkların daha kötüye gideceği iddialarıydı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin en önemli ayağı bağışıklama hizmetleridir. Bakanlığımızın bağışıklama hizmetlerine ayırdığı bütçe 2002 ve 2010 yılları kıyaslandığında 30 kat artarak 12 milyon liradan 396 milyon liraya çıkarılmıştır. Yani buda koruyucu sağlık hizmetlerine bakanlığın ne derece önem verdiğini göstermektedir. Bu ayrılan bütçeyle yapılan çalışmalar sonrasında bulaşıcı hastalıkların çok azaldığını, kızamık ve sıtma gibi hastalıkların kökünün kazındığını, 2005 yılı haziran ayından bu yana hiçbir kızamık yada sıtma vakasının görülmediğini vurgulamak istiyorum. Diğer bulaşıcı hastalıklarda da bu aşılama programları sayesinde önemli oranlarda düşme olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

SITMA VE KIZAMIK KABUS OLMAKTAN ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2010 Pazartesi 17:29:03
Güncelleme :26 Nisan 2010 Pazartesi 23:48:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?