4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Soma'yı termik santral buharı ısıtacak

Manisa'nın Soma ilçesinde konutların Soma Elektrik Üretim AŞ. (SEAŞ) termik santral buharıyla ısıtılmasına yönelik projenin hazırlıklarına başlanıldı.

Soma ile birlikte Elektrik Üretim AŞ''ye (EÜAŞ) ait 14 termik santral aracılığıyla uygulanacak kent ısıtma projesi için, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Dizayn Grup Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmail Teke, Dizayn Grup Arge Koordinatörü Zafer Gemici, Dizayn Grup İcra Kurulu Genel Sekreteri Alp Ejderhan Solmaz, SEAŞ Termik Santral'e gelerek maliyet çalışmalarına başladı.

Belediye Başkanı Hasan Ergene, AK Parti İlçe Başkanı M. Ali Özkan ve belediye meclis üyeleri SEAŞ Genel Müdürü Halil Çıtak'ın makamında toplantıya katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Başkan Ergene, termik santrallerin atık ısılarıyla şehrin ısıtılması projesinin Soma'da hayata geçirilmesi için maliyet analizi yapıldığını belirterek, "Elektriğin maliyeti, kömür maliyetleri, halkın ısınma maliyetleri tüm bu maliyetler çıkarılacak ve dolayısıyla termik santrale yapılacak yatırımlar belirlenecek. Bunların neticesinde biz de bu projeyi yapmak istiyoruz diye müracaatımızı yapacağız. Önemli olan bu işin finansal boyutunu gerçekleştirmek. Gerekli para olduğu taktirde bir sene içinde yapılabilir. Termik santralin kendi içinde yapması gereken yatırımlar var, belediyenin cadde ve sokaklarda yapması gereken yatırımlar var, vatandaşların kendi evlerinde yapması gereken yatırımlar var. Üç aşamada bu iş yürüyecek. Evlerin girişlerine kalorifik değerleri ölçen sayaçlar monte edilecek. Herkes ısındığı kadar ödeyecek. Bu da hem doğal gazdan hemde kömürden çok daha ekonomik olacak. Şehirde duman kir, is olmadan halkımız ısınacak. Yatağan'daki toplantıda bu işin maliyeti ile ilgili 20 trilyon, 40 trilyon gibi rakamlar duydum ama Soma bu kadar harcamayacak. Şu anda kesin bir rakam yok" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 15:52:28
Güncelleme :7 Mayıs 2009 Perşembe 16:05:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?