3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Sosyal denge tazminatlarını istediler

Manisa Belediyesi önünde basın açıklaması yapan Bem-Bir-Sen Manisa Şubesi üyeleri, seçimlerden sonra kesilen sosyal denge tazminatlarının ödenmesini istediler.

29 Mart Yerel seçimlerinden sonra Manisa Belediyesi bünyesinde çalışan işçi ve memurlara ödenen sosyal denge tazminatları, belediye başkanlarına zimmete çıktığı gerekçesiyle yeni belediye yönetimi tarafından kesilmişti. Konuyla ilgili olarak Bem-Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Faruk Karaca ve bazı sendika üyeleriyle birlikte Manisa Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık 3 aydır sosyal denge tazminatlarını alamadıklarını iddia eden Başkan Faruk Karaca şunları söyledi: “29 Mart yerel seçimleri ile iş başına gelen yeni yönetim, Bem-Bir-Sen üyesi belediye memurları üzerinde çok yoğun bir baskı kurmuş, herhangi bir siyasi parti ile yakınlığı bulunmayan üyelerimizi, açıkça “yandaş sendika” ilan ettikleri bir başka sendikaya geçmeleri yönünde ağır tehdit ve ciddi ithamlarla karşı karşıya bırakmışlardır. Hatta bazı belediye yöneticileri, çalışanlara uyguladıkları baskı ve zorlamanın yanı sıra işi daha da ileri götürmüşler, memurların Bem-Bir-Sen’den istifa ettirilip, diğer bir sendikaya geçişleri konusunda bizzat kayıt memurluğuna soyunmuşlardır. Oysa Manisa halkı bizlerden, belediye başkanı ve yönetiminden evlerine, sokaklarına, kendilerine hizmet beklemektedir. Belediyenin ve kentin birikmiş sorunları karşısında proje beklemekte, hoşgörü, güler yüzlü yönetim anlayışının hakim olmasını istemektedirler. Fakat iş başına gelen yeni yönetim tüm mesaisini, tüm enerjisini kendilerini ilgilendirmeyen sendikal faaliyetler üzerine harcamakta, kendi siyasi düşüncelerine tercümanlık yapan bir sendikayı güçlü hale getirmek için yoğun çaba harcamaktadırlar. İnsanların hür iradelerinin tecelli ettiği, özgür toplumların en önemli ayaklarından olan sendikalar üzerindeki baskı, zorlama, tehdit gibi uygulamalar utanç verici, insana ve hür düşünceye yapılmış en büyük saygısızlıktır.”

Belediye çalışanları olarak Bem-Bir-Sen ile Belediye arasında yıllardır imzalanan Sosyal Denge Sözleşmesi kapsamında ek ücret aldıklarına dikkat çeken Başkan Karaca, “Hem moralimizi düzelten motivasyonumuzu, verimimizi artıran bu ek ücretler hem de mutfak harcamalarımıza katkı sağlamaktaydı. Seçimler öncesi sosyal denge sözleşmesinin devam edeceği yönünde hem bize hem Manisa halkına açıklamalar yapan, basına demeçler veren yeni yönetim, göreve geldiği günden itibaren sözünde durmayacağını bizzat açıklamıştır.

Sosyal denge sözleşmesi ile aldığımız ek ücretleri ortadan kaldıran yeni yönetim buna mazeret olarak da “Sayıştay denetçileri zimmet çıkartıyor” gibi bir bahaneye sarılmıştır. Oysa sendikamız Bem-Bir-Sen ve bu sözleşmeyi imzalayan başkan ve yöneticiler, Anayasa’nın 90. maddesi, ILO Sözleşmeleri ve 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’na göre bu sözleşmeleri imzalamışlardır. Son 5 yıldır yapılan sosyal denge sözleşmeleri konusunda bugüne kadar çıkartılan zimmetlere ait tek bir işlem yapılmamıştır. Anayasa’ya ve uluslar arası anlaşmalara uygun olarak kayıt altına alınan sosyal denge sözleşmelerini iptal etmek için daha geçerli bir mazeret bulamayan yönetime şunu hatırlatmak istiyoruz: Sosyal Denge Sözleşmesi uygulaması Türkiye genelinde 1200’e yakın belediye tarafından yapılmaktadır. Çalışanların moral motivasyon ihtiyaçlarını gözeten belediyeler personeline bu tür dayanışma örneklerini sergilemek yönünden öncü olmamadırlar” dedi.

Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e seslenen Karaca, “Sayın Ergün, seçim öncesi yazılı ve sözlü olarak sosyal denge sözleşmelerinin devam edeceğini belirten siz değil miydiniz? Çalışan personelin oylarına talip olurken vermiş olduğunuz sözleri ne çabuk unuttunuz? Bizler belediye çalışanları olarak bize karşı vermiş olduğunuz sözler ve vaatlerden yola çıkarak seçim öncesi ve sonrasında sizi ve ekibinize açık destek verdik. Peki siz ne yaptınız? İlk icraat olarak verdiğiniz bütün sözleri unutup, sosyal denge sözleşmesini kestiniz. Buradan dürüstlüğünüzden ve Manisa sevdalısı olmanızdan şüphe etmediğimizi belirterek, beklentilerimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 14:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?