4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

'Sulama sistemleri acilen değiştirilmeli'

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, Türkiye’de tarımsal sulamada kullanılan sistemlerini acilen değiştirilerek, kıt olan su kaynaklarının kurtarılmasını istedi.

Dünya Su Günü nedeniyle Antalya’da “Tarımsal Sulamada Etkinlik ve Verimlilik” konulu bir konferans düzenlendi. Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nce ortaklaşa düzenlenen toplantıya binin üzerinde sulama kooperatifleri birlik başkanları katıldı. Manisa’dan 120 başkan ve yöneticinin hazır bulunduğu organizasyon Antalya Silence Baeach Resort Otel’de gerçekleştirildi.

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Manisa Sulama Kooperatifleri Başkanı Halis Uysal’ın açış konuşması ile başlayan toplantıda Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası (TZMO) Başkanı Dr. Gökhan Günaydın Türkiye de tarım ve üreticilik konusunda bir konferans verdi. Gökhan Günaydın şunları söyledi: “Avrupa’nın 40 ülke toprağından daha çok tarımsal arazimiz var. Ama istediğimiz üretim rakamlarını yakalayamıyoruz. Türkiye üretmesin diye birçok uluslar arası kuruluşun baskısı altındayız. Nüfus artıyor, tarımsal üretimimiz azalıyor, bunun neden çiftçinin yeterince desteklenmemesidir. Nüfusumuz hızla artıyor ama üretimde seviyeler düşüyor. Pamuk, tütün, buğday, arpa üretimleri her yıl geriliyor. Sadece mısır ve çeltikte destekleme olduğu için üretim artıyor. Hayvancılık da öyle… Sütü pastörize eden firmaların da 45 kuruşa aldıkları sütü 1.6 liraya satmasını anlayamıyorum. Türkiye zirai ürünlerinde 6,4 milyar dolarlık ithalat yaparken sadece 4.1 milyar liralık ihracat gerçekleştirmiş. Bu durum gelecek için tehlike arzediyor. Bundan 15 -20 yıl önce üretimde kendi kendine yeten ülke olan Türkiye’de hızla üretimin teşvik edilmesi ve kırsal alandan göçün durdurulması gerekmektedir. Türkiye buğday ithal eden değil ihraç eden ülke olmalıdır.”

SUYUMUZ SONSUZ DEĞİL!
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal ise “Türkiye hızla tarımda sulama sistemlerini değiştirmeli. Kıt olan sularımızı damlama sistemi ile kullanmalıyız.”dedi. 

Sulama kooperatiflerinin sorunlarını dile getiren ve en büyük sıkıntının sulamada kullanılan enerji girdilerinin yüksekliği olduğuna dikkat çeken Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika ve AB ülkelerindeki çiftçiler 7.7 cente elektrik kullanırken Türk çiftçisinin sulamada 17,7 cent elektrik parası ödemesi haksızlıktır. Türkiye yüzde 20 olan elektrik kaçağının parasına sulama kooperatifleri olarak biz ödemekteyiz. Baştan itibaren ürünlerde rekabet etme şansımız yok. Enerjiyi çok pahalıya kullanıyoruz. Eski sistem sulama tekniklerini acilen bir kenara bırakıp, damla sulama sistemine geçmeliyiz.  193 milyar ton su rezervinin sadece 42 milyarını kullanma şansına sahibiz. Türkiye’nin yüzde 38’i maalesef hala vahşi sulama sistemi kullanıyor. Yüzde 8.5 yağmurlama ve yüzde 3’ü ise damla sulama sistemine geçmiş durumda. Eğer tasarruflu su kullanmak istiyorsak ve de Avrupa ile rekabet şansını yakalamak istiyorsak hızla vahşi sulama sistemini terk ederek damla sulama sistemine geçmeliyiz. Çünkü suyu bir gün bulamayabiliriz.”

iha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2009 Salı 17:16:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?