30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Sultaniye TIR'ları yola çıktı

Manisa'nın  Alaşehir İlçesi'nde yetiştirilen dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün ihracatı başladı. Kalıntı analizleri yapılan ve temiz çıkan Sultaniye üzümlerini taşıyan TIR'lar, Rusya ve Avrupa ülkelerine doğru yola çıktı.

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, 2007 yılında 142 milyon dolarlık Sultaniye üzümü ihraç ettiklerini, bu yılki hedeflerinin de 200 milyon dolara ulaşmak olduğunu söyledi. Soygür, geçen yıllarda ihraç edilen bazı sebze ve meyvelerde tarım ilacı kalıntılarına rastlanması nedeniyle yaşanan sorunların, üzümde yaşanmaması için her türlü önlemi aldıklarını açıkladı. Soygür, borsa binasındaki İntertek Test Hizmetleri A.Ş. laboratuvarında, ihracatçı için büyük kolaylık sağladığını vurguladı. Bir süre önce Rusya'dan gelen tarım bakanlığı yetkililerinin bağ alanlarında, üzüm işletmelerinde, borsa binasındaki bulunan kalıntı analiz laboratuvarında incelemelerde bulunduğunu ve olumlu izlenim edindiklerini belirten Soygür, özellikle Rusya'ya yapılacak ihracatta sorun yaşanmayacağının altını çizdi. İhracatçıya yardımcı olmak için gümrük müdürlüğü, gümrük müşavirlikleri ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birimleriyle, kalıntı analiz labaratuvarını borsa binasında bir araya getirdiklerini hatırlatan Soygün, işlemlerin çok kısa sürede tamamlandığını belirtti.

İhracatın ilk günü 92 TIR'ın yola çıktığını açıklayan Soygür, “Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Polonya, Letonya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi birçok ülke müşterilerimiz arasında. Geçen yıl 7 bin 303 TIR dolusu 130 bin ton üzüm ihraç ettik. 142 milyon dolar girdi sağladık. Bu yıl hedefimiz 200 bin ton ihraç edip 200 milyon dolarlık girdi sağlamak” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 12:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?