4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Susuz kalmayacaklar

Alaşehir ilçesine 26 kilometre uzaklıkta bulunan Horzumalayaka köyünde yaşayan 25 kişi, yaz dönemi öncesi susuzluk çekmemek amacıyla imece usulü artezyen kuyusu açtırıp, borularla suyun tarlalara taşınmasını sağladılar.


Geçen yıl dağdan borularla getirdikleri sulama suları Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesildiği öne sürülen Horzumalayaka köyünde halk susuz kalmış, içme suları yetersiz olduğundan sulamada kullanılacak su arayışına gidilmişti. Köy muhtarı Halil Küçükefe öncülüğünde biraraya gelen 25 köylü vatandaş elbirliği yaparak su kuyusu açma çalışmalarına başladı. Tarlalara 2 kilometre mesafede açılan 124 metre derinliğindeki kuyudan saniyede 6 litre akan su çıkarıldı. Daha sonra elektrik trafosu, hat ve dinamo giderleri ile birlikte yaklaşık 45 bin TL para harcayan köylüler, suyu tarım arazilerine taşımayı başardılar. Sulama suyuna kavuşan köylüler büyük sevinç yaşadılar.


Örnek çalışmayla ilgili açıklama yapan Muhtar Halil Küçükefe, "Hizmeti devletten beklemek yerine kendimizin de fedakarlık yapması gerekir düşüncesiyle hareket ederek sulama suyu aradık ve bulduk. Yaklaşık 700 dönüm verimli toprağımız var ve her ortağımız suyu kendi tarlasının başına havuz yaparak kullanabilecek." dedi. Dağ köyünde yaşadıklarını, tarım ve hayvancılıkla geçindiklerini belirten Küçükefe, imece usulü bir çalışmayla su bulduklarını ve bunun diğer su sıkıntısı çeken köylere örnek olmasını istediklerini ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 14:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?