4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Süt krizi masaya yatırıldı

Süt fiyatlarının 40 kuruşa kadar düşmesi üzerine eylem kararı alan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Köy Koop başkanları Vali Celalettin Güvenç’e dertlerini anlattılar.


Toplantı Köy Koop binasında yapıldı. Vali Celalettin Güvenç başkanlığında yapılan toplantıda Vali Celalettin Güvenç, Tarım İl Müdür Vekili Şener Uysal, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ve Köy Koop Başkanı Nurettin Dingaz ile görevliler katıldı.


Süt fiyatlarının hızla düştüğüne dikkat çeken Köy Koop Başkanı Nurettin Dingaz, “Hayvancılık sektörü çok sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Süt fiyatları 40 kuruşa kadar düştü. Hayvancılık sektörü yürüyemez hale geldi. Bu konuda Bakanlık’tan destek bekliyoruz. Bakanlık yeni fiyat belirlenmesi konusunda harekete geçmeli. Kriz var bunu kabul ediyoruz. Ancak hayvancılıkla ilgili önlemler ertelenmemeli. Sektör gerçekten zor durumda. Sokak sütü satışında önlem almamız gerekiyor. Süt fiyatlarının en az 55 kuruş olması gerekiyor. Ayrıca soğutma problemi çok önemli. Soğutma tanklarımız yeteriz. Denizli Özel İdaresi 80 tane soğutma tankı verdi. Biz de Manisa’da bu desteği bekliyoruz.”dedi.


DAMIZLIKLARIMIZ KESİLİYOR

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise “Hayvancılık sektörü çok ciddi bir krizin içinde. 1995’te yaşadığımız krizden daha derin bir kriz içindeyiz. Yıllarca çalışıp ortaya çıkardığımız projeler maalesef heder oluyor. Damızlıklarımız kesiliyor. Kesimhanelerde sıra da bulunamıyor. Tabanımız eylem istiyor. Ancak biz öncelikle Vali beye sıkıntılarımızı anlattık. Okullarda çocuklarımıza pastörize edilmiş sütü kullandırmanın yolarını arıyoruz. Askeriyeye süt verilebilir. Ayrıca sütü soğutma problemimiz var. Tanklarımız yetersiz. Köylere soğutma zinciri kurup sorunu çözmek istiyoruz. Bu konuda Vali Bey’den destek bekliyoruz.”diye konuştu.
Soğutma tankları konusunda bilgi veren Tarım İl Müdür Vekili Şener Uysal da “Manisa’nın günlük su üretim kapasitesi bin tondur. Bu miktarın 639 tonu pazara sunuluyor. Mevcut tanklarımızla 564 ton sütü soğutabiliyoruz. 80 ile 100 adet 2 ton kapasiteli soğutma tankı ilave ettiğimizde sorunu büyük ölçüde çözülmüş olacak.”dedi.


OKULLARDA SÜT DAĞITILACAK
Süt alışkanlığının oluşturulmasının tüketimi artıracağına dikkat çeken Vali Celalettin Güvenç şöyle konuştu: “Okullarımıza süt dağıtma projesini çok olumlu buluyorum. Süt ve süt mamullerini tüketme alışkanlığını toplumumuz kazanmalı. Maalesef başka içeceklere yoğun ilgi gösterilmesine rağmen, süt ve ayran gibi faydalı içecekler beklenen ilgiyi görmüyor. Umuma açık yerlerde, kahvehanelerde, lokantalarda, otobüslerde ve uçaklarda sür tüketiminin artması gerekiyor. Ve süt çok da pahalı değildir. Medyamıza da görev düşüyor. Vatandaşları süt ve süt ürünlerinin tüketiminde halkı bilinçlendirici haberler yapılması lazım. Sütün kıymetinin anlatılması lazım. Çayı hedef almak istemiyorum, çay da bir alışkanlık. Mutlaka çayında kendine göre değeri ve faydası vardır. Ancak bir bardak sütün de yerini hiç bir şey tutmaz.”dedi.


Vali Güvenç süt tankları konusunda da şöyle konuştu: “Özel İdare olarak köylere soğutma tanklarının kurulması için destek sağlayacağız. Bu konuda ayrıca Bakanlığımıza sorunları aktarıp, Ankara nezdinde çözüm bulmaya çalışacağız.”

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 14:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?