3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Süt üretimi azaldı, fiyat arttı

2008 yılına göre süt fiyatlarının yükseldiğini belirten Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, kriz dönemindeki kara bulutların dağılmaya başladığını söyledi.

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, 2008-2009 yılı süt fiyatları konusunda açıklamalar yaptı.

Kırlıoğlu, süt fiyatlarının 2008 yılına göre yükseldiğini ifade ederek, bunu kriz sonucu damızlık hayvanların kesilmesi ve yaz aylarındaki yoğurt ve dondurma gibi tüketim maddelerinin artışına bağladı.

Kırlıoğlu ayrıca süt üretiminin geçen yılara göre yüzde 20 ila yüzde 30 arasında azalma olduğunu sözlerine ekledi. Kırlıoğlu, 2008 yılı Eylül ayında süt fiyatının hızlı bir şekilde düşüş kaydettiğini belirterek, litre fiyatlarının 38-40 kuruşa kadar düştüğünü söyledi.

ZARAR ETTİK!

Sütün market fiyatının 4’te 1’ine kadar düştüğünü ifade eden Kırlıoğlu, “2008 yılında üretimcilerimiz çok zarar etti. Küçük büyük işletmelere göre 3-10 bin TL arasında zarar eden işletmeler oldu, kapanan işletmeler oldu. Damızlık birliğimizin süt satın aldığı işletmelerde ise süt fiyatı 45 kuruşun altına düşmedi biz burada borsa görevi üstlendik. Bizim alım yaptığımız yerlerde fiyatlar 58 kuruş ile 70 kuruş arasında değişmeler yaşandı” dedi.

Kırlıoğlu, 2009 yılında süt fiyatlarının yükseldiğini belirterek sebeplerini şu şekilde açıkladı; “15 yıldır yapılan ıslah çalışmaları sonucu elde edilen damızlık dişi sığırların kesime gitmesi en önemli sebeplerdendir. Bunun sonucu olarak ise süt üretiminin yüzde 20 ile yüzde 30 arasında düşmesi. Bunun yanında her yıl yaşanan yem fiyat artışının bu yıl yaşanmaması ve yaz ayları olması dolayısıyla yoğurt, ayran ve dondurma tüketimim artması. Ayrıca devletin süt tozunu dışardan getiren firmalara karşı süt tozu üreten firmalara teşvik vermesi de etkili olmuştur.”

SÜT KONSEYİ AKTİF OLMALI

Süt fiyatları konusunda taban fiyat belirleyici bir kurumun olmadığını dile getiren Kırlıoğlu, “Süt konseyi kuruldu ama şuan hiçbir faaliyeti yok. Bu kuruluşun bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Süt üretiminin maliyetini kurtarabilmesi için ise süt fiyatlarının en az 80-85 kuruş olması gerekir. Ama bu fiyatların ise daimi olması lazımdır. Şuan süt fiyatları 50 kuruş seviyesindedir. Okul sütü projeleri gibi projelerle süt tüketimi artırılmalıdır” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2009 Salı 23:04:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?