5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Tam donanımlı 5 ambulans alındı

MANİSA'YA TAM DONANIMLI YENİ 5 AMBULANS

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerin döner sermayesinden kullanılan kaynakla tam donanımlı 5 ambulans satın alındı. 1998 yılında 3 olan ambulans sayısı 2011 yılında 45’e çıkmış oldu.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü önemli bir hizmete daha imza attı. Manisa’nın acil sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere birisi yeni doğan ambulansı olmak üzere toplam 5 yeni ambulans satın alındı. 607 bin TL’ye mal olan ambulansların finansmanı İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerin döner sermayesinden karşılandı. Ambulansların hizmete girmesiyle ilgili bir de Devlet Hastanesi bahçesinde tören düzenlendi. Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay’ın yanı sıra Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Sami Karakoç, Ruh Sağlığı Hastanesi Başhekimi Dr.Ahmet Ayer, Merkez Efendi Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Sakıp Eskicioğlu ve Salihli Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Zeki Kaygısız’ın yanı sıra, Sağlık Müdürlüğü şube müdürleri ile başhekim yardımcılar ve hastane çalışanları katıldı.

Çok önemli bir hizmete imza arttıklarını dile getiren İl Sağlık Müdürü Ziya Tay şu bilgileri verdi: “İlimizde 112 Acil Sağlık Hizmetleri 1998 yılında 3 istasyon ve 3 Acil Yardım Ambulansı ile hizmete başlamıştır. 2003 yılında 6 istasyon ve 6 Acil Yardım Ambulansı ile sürdürülen Acil Sağlık Hizmetleri her yıl artarak 2010 yılında istasyon sayısı 33’e Acil Yardım Ambulans sayısı 40’a yükselmiştir. Bugün hizmete giren 5 ambulans ile tam donanımlı ambulans sayısı 45’e çıkmaktadır. Bu hizmete giren ambulanslarımız İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanelerimizin döner sermaye kaynaklarından İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan toplu alımla toplam 607 bin 110 TL’ye satın alınmıştır. Bu ambulanslar Manisa Devlet Hastanesi, Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi ve Merkez 4 Nolu 112 İstasyonunda hizmet verecektir.”

YENİ DOĞAN AMBULANSI MANİSA’DA İLK

Özel dizayn edilen yeni doğan ambulansını da tanıtan Ziya Tay, “Ayrıca bu ambulanslardan birisi Yeni doğan Yoğun Bakım Ambulansı olarak hizmet verecek donanımda alınmıştır. Bu ambulans Türkiye’de sayılı birkaç ilde bulunmaktadır. Yeni doğan yoğun bakım ünitesi şuanda ilimizde sadece CBÜ Hastanesi’nde bulunmaktadır. Bizim bu alanda ünitemiz yetersiz. Ancak ambulans konusunda eksiğimiz tamamlanmıştır. Böylelikle sadece büyük şehirlerde bulunan Yeni doğan Yoğun Bakım Ambulansına Manisa ili de kavuşmuştur. 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan yeni istasyonların hizmete girmesiyle ilimizdeki 112 Acil Yardım İstasyon sayısı 45’e çıkmaktadır. Bu istasyonların hizmete girebilmesi için bakanlığımız tarafından 55 paramedik, 255 ATT personeli olmak üzere toplam 80 yeni personel kadrosu tahsisi yapılmıştır. Bu personelin önümüzdeki ay göreve başlaması beklenmektedir.” dedi.

6 YENİ AMBULANS YOLDA

İl Sağlık Müdürü Tay, ambulans sayısının artmaya devam edeceğine dikkat çekerek, “Ayrıca yeni açılacak istasyonlar için bugün hizmete giren 5 ambulans dışında 6 tane daha yeni ambulansa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ambulanslardan 2 adeti İl Genel Meclisinde alınan karar doğrultusunda İl Özel İdaresi tarafından alınacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından önümüzdeki ay içerisinde ilimize 2 adet ambulans gönderileceği bildirilmiştir. Kalan 2 ambulansın ise İl Sağlık Müdürlüğü döner sermaye kaynaklarından karşılanmak üzere çalışmaları başlamıştır. Dolayısıyla 2 – 3 ay içerisinde tam donanımlı Acil Yardım Ambulansı sayımız 51’e, istasyon sayımız ise 45’e yükselecektir.” diye konuştu.

38 BİN KİŞİYE BİR AMBULANS

112 istasyon sayısını artırarak Avrupa standartlarını yakaladıklarını dile getiren Ziya Tay sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizde 2003 yılında istasyon başına düşen nüfus 215 bin iken 2010 yılında 41 bin 846’ya düşmüştür. 2011 yılında açılacak yeni istasyonlarla bu rakamın 38 bine düşmesi öngörülmektedir. Bu oran Sağlık Bakanlığı’nın gelişmiş ülke standartlarına göre belirlediği 50 bin kişiye 1 istasyon oranından çok daha iyi bir noktadadır. 112 Acil Yardım Ambulanslarının müdahale ettiği hasta sayısı 2002 yılında 6461 iken 2010 yılında 43 bin 59’a ulaşmıştır. 2011 yılında ise 55 bini aşması öngörülmektedir. 2010 yılında ayrıca 81 hasta helikopter ambulansla 2 hastada ambulans uçakla ilimizden sevk edilmiştir. İlimizde kentsel kesimde vakalara ulaşma süremiz ortalama 5 dakikadır, kırsal kesimde ise ortalama 15 dakikadır. “

MANİSA'YA TAM DONANIMLI YENİ 5 AMBULANS
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2011 Perşembe 15:32:00
Güncelleme :20 Ocak 2011 Perşembe 15:50:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?