9
Mayıs
2024
Perşembe
MANİSA

Tarihi camide restorasyon

Demirci İlçesi'nde 15. yüzyıl eserlerinden kalma tek örnek olarak bulunan ve 5 Eylül 2004 tarihinde tarihi eşyaları ve kıymetli halıları ile elektrik kontağından çıktığı tespit edilen yangında büyük hasara uğrayan Yakup Çelebi Cami'inde restorasyon çalışmaları başladı. 

Yangından sonra ibadete kapanan tarihi cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu için kimse bir çivi çakamamıştı. Demircili hayırseverler ve belediyenin girişimleriyle ilçeye gelen Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri caminin onarılmasına ve ibadete açılmasına karar verdi. 

Caminin onarım masrafları hayırsever vatandaşlarca karşılanırken caminin sadece çatısı kapatılabildi. 

Ancak kısa bir süre sonra çatının çökmesi Demircilileri derinden üzdü. Tekrar çatısı yapılan tarihi cami o günden buyana hala yanık izleriyle duruyordu. Camiyi tekrar 
ibadete açma gayreti gösteren belediyenin girişimleriyle, tescilli caminin aslına uygun olarak yapılabilmesi amacı ile eldeki tüm doküman, fotoğraf ve cd değerlendirilerek yeniden projesi hazırlandı. 

Demirci Belediye Başkanı Mithat Erşahin, "Hazırlanan orijinal projenin 2 Nolu Kültür Varlıkları Komisyonu'ndan olurunu aldıktan sonra hayırseverler ve belediyemizin katkısı ile caminin çatısını öncelikle onardık. 

Kış şartlarında mevcut kalan duvarların daha fazla zarar görmesinin önüne geçtik. Camideki restorasyon çalışmaları Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce ihale edilerek yer teslimi yapıldı. 

Şu anda camide hummalı bir çalışma yürütülüyor." dedi. Yaklaşık 3 ay sürmesi beklenen caminin en geç Kurban Bayramı'na yetiştirilerek ibadete açılması bekleniyor.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 19:28:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cemal Tekin IP: 81.213.129.xxx Tarih : 29.09.2006 22:21:37
Umarım bir an önce cami ibatete açılır. Bir caminin yanmış vaziyette durması ne acı...