30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Tariş: Hükümet sözünü tutsun

Tariş Üzüm Birliği yönetim kurulu üyesi Murat Uludemir, hükümetin üzüme müdahale sözü verdiğini ancak hala alım yapılmadığını söyledi.


Bu yıl üzüm fiyatlarının geçen yıla oranla düşük olmasının rekoltenin yüksek olmasından kaynaklandığına dikkat çeken Tariş Üzüm Birliği yönetim kurulu üyesi Murat Uludemir, hükümetin sözünde durmasını istedi. Piyasalar netleşmeden önce uyarlılarda bulunduklarını hatırlatan Uludemir şunları söyledi: ““2008 yılında soğuk ve don afatı olmazsa olağanüstü bir ürünle karşılaşacağımızı siyasi irade nezdinde Cumhurbaşkanı, Başbakan, Sanayi ve Ticaret Bakanı da dahil tüm yetkililere Tariş olarak aktardık. Ve mutlaka üzüme bu yıl müdahale edilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu konuda da Sayın Bülent Arınç ve milletvekili arkadaşları çalışma yaptıklarını ifade ettiler. Hatta dediler ki; ‘Tariş’e değil biz bu parayı üzümcüye vereceğiz. Tariş’i düşündüğümüzden değil, üzümcüyü düşündüğümüzden 50 bin ton üzüm bu pazardan alacağız veya aldıracağız.’ Ama geldiğimiz bugün hala ne ses var ne de seda. 2 bin 200 dolar olan ihraç fiyatları bugün 1400 dolarlara indi. Herkesin gözü aydın! Üzümcü desteğin verilmesini bekliyor.”


9 numara üzümün şuanda 160 kuruş olduğunu dile getiren Uludemir, “Maliyet 210 kuruş. Maliyetin 50 kuruş altında satılıyor üzüm. Tariş şuana kadar 35 bin ton üzüm aldı. Üretici arkadaşlarımız pazar fiyatları zarar olacağı için ürünlerini bekletiyorlar. Bu yıl üreticilerin büyük kısmı ürününü bekletiyor. Herkes tedirgin.”dedi.


ÜZÜM İHRACATI GERİLEDİ
Küresel krizin üzüm piyasasını olumsuz yönde etkilediğine de dikkat çeken Uludemir, “Krizin emareleri göründü. Geçen yıl Eylül-Ekim aylarında 75 bin ton sürün satan ülkemiz bu yıl aynı dönemde 42 bin ton satabildi. Alıcı ülkeler Türkiye’de daha ucuz fiyat beklentisi içinde. En büyük ithalatçı olan İngiltere’de ithalat daralacak. Bu nedenle fiyatların düşmesi bu ülkelerin işine gelir.”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 13:49:36
Güncelleme :2 Kasım 2008 Pazar 18:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?