8
Mayıs
2024
Çarşamba
MANİSA

Tavuk dışkısından kalorifer yakıtı

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nde piliç çiftliği sahibi olan genç işadamı Tahir Tüfekçi, çiftliğinde yeni yaptırdığı dijital kalorifer kazanlarını beslediği piliçlerin dışkılarını yakarak çalıştırıyor.. 

Sarıgöllü genç girişimci Tahir Tüfekçi yeni yaptırdığı iki dijital kalorifer kazanlarını tavuk besihanesindeki tavukların dışkılarından faydalanarak ısıtma sistemi yaptı. 2 bin metre karelik kapalı tavuk besihanesinde 32 bin taze piliç beslendiğini belirten Tahir Tüfekçi yeni yaptırdığı sistem hakkında şunları söyledi: "Broiler piliç eti üretme çiftliğimde 14 bin YTL harcama yaparak iki adet dijital sistemli kalorifer kazanı yaptırdım.

Piliçlerin kış aylarında ısınmaları için önceleri büyük sabolar kurdum. Bunların bana kış aylarında 40 günlük kömür masrafı 4 bin YTL'yi buluyordu. Sonra radyanlı tüp sistemini denedim yine masraftan kurtulamadım. Bu arada tezekten ısınma olur da, tavuk dışkısından niçin olmaz? diyerek bunun üzerine proje düşündüm. 

İlk önce tavukların altına altılan talaşlarla birlikte tavukların dışkılarını traktörün arkasına yerleştirilen ızgara ile iyice ezdirdim. Ezilen tavuk dışkılarını üç gün boyunca kurutmaya bıraktım. Sonra bunları iyice elekten geçirterek sobaların içinde yakmaya başladım. Düşündüğüm olunca iki adet dijital kalorifer kazanı yaptırdım. Tavuk dışkılarını işlemlerden geçirdikten sonra kalorifer kazanların içine atıyorum. Çok güzel ısı veriyor. Böylece, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında tavuk dışkılı yakıtla yüzde 100'e varan tasarruf sağladım" 

Kömürde yoğun miktarda duman çıkarken tavuk dışkılı yakıtta duman çıkmadığını ve fazla kül bırakmadığını kaydeden Tahir Tüfekçi, ayrıca tavuk dışkılarını yakarak çevreyi kötü kokudan da temizlemiş olduğunu söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2006 Perşembe 18:05:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?