30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Taze yaprak ihracatı

Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yaprakları, ihracatçı firmalar tarafından 16 ülkeye satılıyor.
Merkezi İzmir-Torbalı'da bulunan Gencerler Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd.Şrk. Sahibi Mehmet Genceroğlu, 2008 yılı ürünü olan taze bağ yaprağı alımlarının Eylül sonuna kadar süreceğini belirtti. Taze bağ yapraklarının salamurası yapıldıktan sonra 16 ülkeye ihraç edildiğini belirten Genceroğlu, kendilerine ait tesiste yaptıkları işlemleri anlattı. Genceroğlu, "Firma olarak, TSE standartlarına uygun Alaşehir-Yeşilyurt beldesinde 450 bin YTL harcama yaparak modern salamura tesisimizi kurduk. Burada 30 kişi çalışıyor. Günlük alımlarını yaptığımız taze yaprakları işleyerek, İzmir-Torbalı ilçemizdeki ana tesislerimize gönderiyoruz. 120 işçinin çalıştığı bu tesisimizde ise, birer kiloluk cam kavanozların içersine yarımşar kilo salamura yapraklar konuluyor." dedi.


Bu yıl için bin ton taze bağ yaprağı alımı planlandıklarını kaydeden Genceroğlu, taze bağ yaprağı salamurası dışında, hazır yaprak dolma yemeğinin de konserve şeklinde 16 ülkeye ihraç edildiğini belirterek, "Konserveleri Arap ülkeleri başta olmak üzere Kuveyt, Dubai, Lübnan, Avusturalya, Almanya, Amerika, Kanada, Yunanistan, Bulgaristan, Hollanda, Fransa ve İspanya'ya gönderilmektedir. Önümüzdeki yıl Sarıgöl ve Alaşehir ovalarından taze bağ yaprağı alımlarını 2 bin tona çıkarmayı planlıyoruz." diye konuştu.


Taze bağ yapraklarının ihracatçı firmalar tarafından kilosu 60 YKr'den alındığı öğrenildi. Satışlardan memnun olduklarını ifade eden üzüm üreticileri, "Üzüm sezonu öncesi yaprak alımları aile ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Hem bağımızın aralamasını yaparken hem de para kazanıyoruz." dediler.
2008 üzüm sezonu sonuna kadar Sarıgöl ve çevresinden ortalama 6-7 bin ton arasında taze yaprak alımlarının yapılması tahmin ediliyor.

..
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2008 Cumartesi 17:50:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?