30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Terminatör böcekler doğaya bırakıldı

Ormanlara büyük zarar veren Çam Kese böceğine karşı, Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü tarafından laboratuvar ortamında üretilen ''Calosoma Sycophanta'' adlı terminatör böcekleri, ağaçların korunması için doğal ortama bırakılmaya başlandı. 

Zeytinliova Orman İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye köyünde Çam Kese böceği tırtıllarını yiyen doğa dostu Calosoma Sycophanta böceklerinin tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü Rafet Erşen, Akhisar İşletme Müdürü Musa Karasu, Akhisar İşletme Şefi Ayşe Öye ve Zeytinliova İşletme Şefi Ahmet Öğüt katıldı. 

Çam Kese böceği tırtıllarını yiyen doğa dostu Calosoma Sycophanta adlı terminatör böcekleri olduğunu belirten Akhisar Orman İşletme Müdürü Musa Karasu, “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İzmir, Bergama ve Akhisar Orman İşletme Müdürlükleri'nde kurulan Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuarında çam kese böceğinin (Thaumetopea pityocampa Schiff) önemli yırtıcılarından biri olan Calosoma Sycophanta böcekleri üretilerek ormana salınmaya başlandı. Laboratuara Muğla'dan getirilen 160 erginden yaklaşık 850 civarında larva üretimi gerçekleştirildi. Yıllık olarak 2 bin 500 adet Calosoma sycphanta üretimi hedeflenmektedir.” dedi. 

Mücadelede 3 yöntemin kullanıldığını belirten Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Rafet Erşen ise ormanlar için önemli bir tehdit olan zararlı böceklere karşı mücadelenin yöntemlerini anlattı. Erşen, "Zararlı böceklerin faaliyetleri ve zararları birden bire ortaya çıkmadığı için kamuoyunda orman yangınları kadar göze çarpmamakta ve hatta önemsenmemekte, ancak zararlarının tahribatı salgın halini aldıktan sonra anlaşılmaktadır. Ormanlarımız için önemli bir tehdit olan zararlı böceklere karşı mücadele 3 yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi kimyasal metotla mücadeledir ki böcekler ilaçla yok edildiğinden ekosisteme zarar verme söz konusudur. Dolayısıyla bu yönteme gerek duyulmadıkça başvurulmaz. İkinci yöntem mekanik yolla uygulamada zorluklar yaşanabilmektedir. Üçüncü yöntem ise biyolojik mücadele yöntemidir ve bu yöntemin doğaya hiçbir yan etkisi söz konusu değildir.” şeklinde konuştu. 

Toplantının ardından Calosoma Sycophanta adlı terminatör böcekleri doğal ortamda ağaç diplerine bırakılmaya başlandı.

.
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 15:11:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim IP: 212.174.225.xxx Tarih : 10.05.2008 08:32:27

iyi bir fikir umarım başarılı olurlar.