30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

TOBB'dan kriz değerlendirmesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı, Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Bülent Koşmaz, devam eden global krizle ilgili panik havası estirilmesinin ülkeye zarar vereceği söyledi.


Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Başkan Bülent Koşmaz, krizin etkilerinin finans sektöründen reel sektöre doğru kaydığına dikkat çekerek, “Global krizi bir panik havasında bir kaos havasında topluma sunmamak lazım. Gerçekleri saklamadan ama panik de yapmadan bu işin altından elbirliğiyle kalkmamız lazım. Gerçekler ne ise o kadarını topluma sunmalıyız. Yangına körükle gitmek veya olanı yokmuş gibi göstermek bize zarar verir. Gerek sivil tolum kuruluşları, gerek sendikalar, gerek siyasetçiler ve gerekse basınımızın bu konuda objektif olması gerekir. Yoksa insanlar panik havasına girerse dalgalanma gittikçe şiddetlenir. Bu da bizim aleyhimize olur. Bu krizle ilgili ne hükümeti, ne özel sektörü ne de finans sektörünü suçlamalıyız. Kimse kimseyi suçlamadan bu işin içerisinden en az zararla en kısa zamanda nasıl sıyrılabiliriz, bunun çarelerini hep birlikte aramalıyız.”dedi.
“Krize karşı nasıl bir önlem alınabilir?” şeklindeki soruya Bülent Koşmaz şu yanıtı verdi: “Tek başına Manisa’nın yapacağı çok fazla bir şey yok. Ne yaparsınız? Belki yatırımcı gelsin diye OSB’deki arsa fiyatlarını ucuzlatırsınız. Ama öyle bir zaman vardır ki bedava bile yatırımcı gelmeyebilir. Ülkenin başındaki kişilerin ciddi tedbirler alması lazım. Ve bu tedbirler bazen yöresel bazda bazen ülke genelinde alınmalıdır. Amerika’dan başlayan ve dalga dalga Avrupa ve diğer ülkeleri kayan, finans sektöründe başlayıp reel sektörü etkileyen global bir krizdir. Eskiden sadece Türkiye’de krizler yaşardık, iç pazarda sıkıntılarımız olurdu. Ama ihracat yapabilen firmalarımız ayakta kalırdı. Şimdi ihracat imkanları da daraldığı için daha ağır hissediliyor. Ekonomi yönetimi özellikle reel sektörü ayakta tutabilecek tedbirleri almak durumundadır. Bunları da tek tek değil, bir paket halinde açıklamalıdır. Toplumdaki bütün kesimlere güven verilmelidir.”


“KRİZE MEYDAN OKUMAK KİMSENİN HADDİ DEĞİL”
Manisa OSB’nin krize meydan okuduğu şeklindeki haberleri de hayretle karşıladığını ifade eden Koşmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Krize karşı meydan okumak hiç kimsenin haddi değil. Bugün sizin ekonominiz Avrupa, Amerikan ekonomisinden daha güçlü değilse ve bu söylediğim ekonomiler bile krize meydan okuyamıyorsa sizin böyle bir şey söylemeniz Donkişotluk olur. Başka hiçbir şey olmaz. Bilindiği gibi Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir süre önce yönetim değişikliği oldu. 50’ye yakın yatırımdan birkaç tanesi bu yeni yönetim zamanında gelmiş ve başvurmuştur. Diğerlerinin hepsi daha önceden, 3 ay, 6 ay, 1 yıl önce, 1,5 yıl önce başvurmuş, kısmen de yatırımlarına başlamış olan firmalardır. ‘OSB krize meydan okuyor’ başlığını görünce ben hayretler içinde kaldım. Ve kendi kendime şu soruları sordum. Bu soruları aslında benim değil OSB yöneticilerinin cevaplaması gerekir. Böyle bir açıklamayı basına yapmış olmalarına rağmen dün OSB’deki fabrikalara ‘Biz böyle açıklama yapmadık’ anlamında basını suçlayan, olayı yalanlayan bir yazı gönderildi. Bu yazı gönderildi mi gönderilmedi mi? Arkadaşlar bunu açıklasın. Bu bir. İkincisi; Son 5 ayın elektrik tüketimlerini tek tek aylar itibariyle açıklasınlar. OSB’deki elektrik tüketimi ne kadar düştü? Bu üretimin arttığını mı azaldığını mı gösteriyor? Bunun cevabını versinler. Yine son aylar içerisinde OSB’de kaç bin tane işçi işsiz kaldı? Bunu açıklasınlar. Geçtiğimiz günlerde sadece bir fabrikamızda 300 tane beyaz yakalı personelin işine son verilip verilmediğini açıklasınlar. Ve yine kaç tane fabrikanın elektrik borçlarını ödeyemediğini ve bunlar içinde OSB yönetim kurulu üyelerinin olup olmadığını açıklasınlar. Kriz var mı yok mu, kim kime meydan okuyor ortaya çıksın.”

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 18:21:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?