30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Trakya İlkeren'de hasat zamanı

Manisa'da yeni bir sofralık çeşit olan Trakya İlkeren üzümü hasad olgunluğuna geldi.

Sancaklı İğdecik beldesinde çiftçilik yapan aynı zamanda muhtar olan Yusuf Bakar, 4 yıl önce Trakya İlkeren üzüm çeşidiyle bağ tesis ettiğini belirterek, "Bu yıl tam mahsule yatmasıyla birlikte dekarda bin 250 kg. civarında yaş üzüm ürettim. Tüccarlar ürettiğim üzüme beklediğimden daha iyi para veriyorlar” dedi.

Konuyla ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, “Bağcılık, ilimizin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahiptir. Kuru üzüm üretiminin yanında sofralık yaş üzüm üretiminde de son yıllarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Çiftçilerimize daha yüksek kazanç sağlayacak sofralık üzüm çeşitlerinin üretimini teşvik amacıyla il ve ilçe müdürlüklerimizin yürüttüğü demonstrasyon çalışmaları semerelerini vermeye başlamıştır. Sofralık üzüm üretiminde önemli bir konu da erkenci çeşitlerin çiftçiler tarafından benimsenmesi ve üretime geçilmesidir. Bu bağlamda çiftçilerimize yeni çeşitlerin tanıtımı ve üretimi ile ilgili tüm zirai teknikler öğretilmekte, üretim aşamasında da uygulamaya yönelik teknik yardımda bulunulmaktadır.” dedi.

Trakya İlkeren üzüm çeşidiyle de ilgili bilgiler veren Çelik şunlaır söyledi: “Bu üzüm çeşidi Alphonse x Perlette melezidir. Salkım dallı konik, iri ve dolgun tanelidir. Tane mavi-siyah, yuvarlak, orta irilikte (4-5 gr.) ve çekirdeklidir. Çok erken olgunlaşan bir çeşit olup bölgemizde haziran ayının son haftası hasad olgunluğuna gelmektedir. Erken olgunlaşmasına rağmen omca üzerinde bozulmadan kalabilmektedir. Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bu çeşit erkenciliği sayesinde daha yüksek fiyatlarla alıcı bulmakta ve üreticiye daha çok gelir getirmektedir. ”

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 16:41:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?