3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Tuğla satışları yüzde 50 geriledi

Türkiye'de tuğla sektörünün atardamarı olan Turgutlu ilçesinde, yaşanan ekonomik krizin etkisiyle tuğla satışları yüzde 50 oranında gerilerken, firmalarda tam kapasite devam eden üretimde ise yakın dönemde gerileme olacağı endişesi başladı.

Özellikle ilçede istihdama sağladığı katkı açısından önem taşıyan tuğla fabrikalarında krizin etkileri derinden hissedilmeye başladı. Talep azlığı nedeniyle zor günler geçiren işletmelerde 13.5'lik tuğla 12 - 13 Kuruş'tan, 8.5'lik tuğla ise 11-12 Kuruş'tan işlem görürken, fabrikalar her şeye rağmen tam kapasite üretime devam etmeye çalışıyor. Tuğlada yaşanan düşüşün ilçe piyasasını da etkileyeceği ve ilerleyen günlerde bu düşüşün artarak devam edeceği endişesi yaşanıyor. Hükümet tarafından bazı ürünler için uygulanan KDV indiriminin inşaat ve tuğla sektöründe uygulanmamasından dolayı sıkıntıların yaşandığı belirten bazı tuğla sektörü yöneticileri, söz konusu KDV indirimin kendi sektörlerinde de uygulanmasını umut ettiklerini ifade ettiler.

Parıldar Blok firması yetkililerinden Cem Deligöz, "Şuan ki mevcut üretim kapasitemiz 1 ay daha sürer. Daha sonra büyük bir durgunluk yaşayabiliriz. Seçimler öncesi yaşanan hareketliliğin devam etmesini isteriz. Ancak durum öyle görünmüyor" dedi.

Tuğla pazarlamacısı Murat Gül ise, "Bazı ürünlerdeki KDV indirimi tuğla ve inşaat sektöründe de acilen uygulanmalı. Bu yönde beklentilerimiz vardı. Ancak hayata geçirilmemesi bizi ve inşaat sektörünü zor durumda bıraktı. Seçimler öncesine oranla şuan işlerimizde yüzde 40 civarında bir düşüş söz konusu. Bunu piyasanın daralmasına bağlıyoruz. Bizim tek beklentimiz tuğla ve inşaat sektöründe de KDV indiriminin uygulanması bir çok kişiye iş imkanı sağlayan bu meslek dalına nefes alabilir" şeklinde konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 23:12:05
Güncelleme :16 Nisan 2009 Perşembe 23:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?