9
Mayıs
2024
Perşembe
MANİSA

Turgut Özakman Milli Mücadele'yi anlattı

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde "Milli Mücadele" konulu bir konferans veren "Şu Çılgın Türkler" isimli eserin yazarı Turgut Özakman, "Türkiye'de milli mücadeleyi anlatamadık" dedi.
Salihli Belediyesi Şehir Tiyatrosu Salonu'ndaki konferansa Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Karaman, Belediye Başkan Vekili Güner Can, Salihli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Arzik, Adala Belediye Başkanı Süleyman Uğuz ve davetliler katıldı. Turgut Özakman, konuşmasında tarihi anlatmak adına yapılan yanlışlıklara dikkat çekerek, bu hataların düzeltilmesini istedi. Milli mücadelenin yokluklar içinde yapıldığını belirten Özakman, bunu yansıtmak için faaliyete sokulan müzelerin ve yapılan heykellerin ise lüks ve özenti olduğunu söyledi. Milli mücadelenin önemine işaret eden Özakman, "30-35 yıldır Türkiye'de milli mücadeleyi anlatamadık. Milli mücadele, dünyayı dize getirenlerin, bir avuç fakir Türk milleti karşısında yenilmesidir. Kurtuluş Savaşı, emperyalizme karşı bir başkaldırıdır. Bu büyük tarihi küçültmeye kimsenin hakkı yoktur. Gençlerden istediğim milli mücadeleyi iyi tanımalarıdır. Milli mücadele yol gösteren bir kutup yıldızı gibidir. Milli tarihi bilmeyen toplumların milli benliği olamaz" dedi.
Gençlerin tarih bilincinden uzak yetiştirildiğini belirten Özakman, gençlere tarihin doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini kaydetti. "Gerçekleri anlatalım ki gençlerimiz milli bilgilerle donatılsın, milli duruş sergilesin" diyen Özakman, son 40 yılın siyasetçilerinin tarih bilincini gençlere vermekten kaçındığını ve kıskandığını söyledi. Özakman, "Gençlerimiz televoleciyse, milli bilgiden yoksunsa bunun sorumlusu biziz. Son 30-40 yılın siyasetçileri bu tarih bilgisini gençlerimize vermedi. Bizim bakanlığımızın başına milli sıfatı boşuna konmamıştır" şeklinde konuştu.
Özakman, Atatürk'ü daha iyi anlamak, büyük Türk Ordusu'nun neler yaptığını ve Cumhuriyet'i iyi kavramak için 344 maddelik Sevr Antlaşması'nın iyi okunmasını tavsiye etti. Kendisinde sadeleştirilmiş metnin bulunduğunu belirten Özakman, isteyen herkese Sevr Antlaşması'nı gönderebileceğini açıkladı. Milli eğitimin işbaşına gelen her iktidarın en büyük oyuncağı olduğunu söyleyen Özakman, "Devlete ve iktidarlara rağmen yine de çocuklarımız yurtsever yetiştiriliyor. Bu da öğretmenlerimizin sayesindedir. Bu gençlerimizi elimizden çıkarmamak için çok çalışmalıyız. Eğer doğruları biz anlatmazsak yalancı tarihler anlatıyor. Türkiye'nin geleceğini karartıyorlar. Milli reflekslerimiz yavaşlamıştır. Herkes bunun farkına varmalı. Önceden Kıbrıs ile ilgili yanlış bir şey söylendiğinde meydanları doldururduk, şimdi kimseden ses yok" değerlendirmesini yaptı.
.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 14:53:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?