27
Nisan
2024
Cumartesi
MANİSA

Turgutlu miting havasına girdi

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan Çaldağı Nikel Madeni işletmesi için, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 300.000'den fazla ağacın kesilmesine izin verdiğinin ortaya çıkmasına tepkiler büyüyor.

Çeşitli toplantılarda bir araya gelen, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Sulama Birliği, Çiftçi Mallarını Koruma Birliği, Esnaf Odaları, Atatürkçü Düşünce Derneği, Toplumsal Dayanışma ve Kültür Merkezi Derneği, Sendikalar, Engelliler Derneği, İzciler Derneği, TEMA Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları ile AK Parti, CHP, MHP, DSP, SP gibi siyasi partilerin temsilcileri TEMA Vakfı önderliğinde bir dizi faaliyet kararı almıştı. Bu toplantılardan çıkan kararla Turgutlulular 18 Mayıs Pazartesi günü, saat 17.30'da Kozapazarı'ndan Atatürk heykeline kadar yürüyüş ve miting yapacaklar.

Mitingi; İzmir Mühendisler Mimarlar Odası, Manisa Odalar Konseyi, EGEÇEP ve Elele Hareketi'nin de destekleyeceği öğrenildi. Atatürk Bulvarı baştan sona kadar miting pankartları ile donaltılırken; pankartlarda, “Orman Katliamına Hayır”, “Asit Yağmurlarına Hayır”, “Temiz Çevre Sağlıklı İnsan” sloganları yazıldı.

İş yerlerine asılan afişler ve dağıtılan el ilanlarında ve gezici araçlarla mitinge katılım çağrıları yapılıyor. Mitinge bazı CHP ve MHP milletvekillerinin de katılacağı beklenirken, bağımsız milletvekili Kamer Genç'in ise katılacağı kesinleşti. Yapılacak olan miting ile ilgili olarak Güçbirliği Platformu'ndan yapılan açıklamada; “Düzenlenecek mitingde Turgutlu halkı konuya sahip çıktığını gösterecek katılımı sağlarsa, ağaçların kesilme kararı geri aldırılır. Turgutlu'nun sesini Ankara'ya en gür haliyle duyurmak gerekir” denildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 13:15:48
Güncelleme :17 Mayıs 2009 Pazar 13:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Barış Baysanlar IP: 78.177.155.xxx Tarih : 19.05.2009 23:51:19

Maalesef ki işin kolayını seçip yüzeysel tepki veriyoruz. Bir grup insan her tür madenciliğe karşı çıkıyor. Ve genelde aynı söylemi kullanıyor. Çevre. Oysa bakıldığında dünya, madenciliği çevreyi koruyarak uzun yıllardır yaparak gelişiyor. ÇED sürecinden geçen projeleri ülkemizde asılsız bir takım iddialarla karalayıp engellemek isteyenler oluyor. 300 bin ağaç deniliyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 13-14 milyon metreküp yani yaklaşık 25-30 milyon adet ağaç kesiliyor mobilya, kereste, kağıt, yakacak amacıyla. Bu tezat değilmi sizce. Yeraltında yatan milyar dolarları ekonomiye kazandırmak için ağaç kesilirken kıyamet koparılıyor. Ama söz konusu evlerimizdeki ihtişamlı mobilyalar, inşaatlardaki keresteler, ağacın kullanıldığı sayısız sektör olunca sorun olmuyor. Bilimden uzaklaşmayalım ne olur. Almanya'nın orman alanları bizimkinin yarısı kadar. Ama bizim iki katımız ağaç kesip endüstride kullanıyor, ihraç ediyor ekonomi yaratıyorlar. Buna karşın kestiğinin iki katını her yıl dikiyorlar. Diğer Avrupa ülkeleri de aynı. Orman ürünleri ülkelerine önemli girdi sağlıyor. Sizce biz Almanya ve diğer gelişmiş Avrupa ülkelerinden daha mı çevreciyiz. Yoksa birileri bizi mi kandırıyor "Sakın ağaç kesmeyin, madencilik yapmayın sonra gelişirsiniz" diyerek?