4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Turgutlu'da 'Tertip' operasyonu

Manisa ve İzmir'de, "Pelez" denilen sahte altın satışıyla dolandırıcılık yaptıkları, adam öldürme ve yaralama suçlarına karıştıkları tespit edilen bir şebekeye yönelik "Tertip" adlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda, 19 kişi gözaltına alındı.
İzmir ve Manisa'nın Turgutlu ilçesinde "Suç işlemek amacı ile örgüt kurmak, örgüte üye olmak, organize altın dolandırıcılığı yapmak, adam öldürmek ve yaralamak" suçlarını işledikleri tespit edilen bir şebekeye yönelik Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ile Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ortaklaşa operasyon yürüttü. Altı aylık takibin sonucunda 350 polisin katılımıyla önceden belirlenen 23 noktaya eş zamanlı operasyon düzenlendi. "Tertip" adı verilen operasyonda 19 kişi yakalandı. 19 kişi daha sonra mahkemeye sevk edildi.


Bu şahısların ikametlerinde ve üzerlerinde yapılan aramalarda, 2 bin 752 adet sahte pelez altın, 2 adet Beratta marka tabanca, 15 fişek, 1 kuru sıkıdan bozma tabanca ve 3 fişek, 2 av tüfeği, 3 sustalı bıçak, 34 gram esrar, 15 av tüfeği fişeği, 40 açık senet, 2 bilgisayar kasası, 32 disket, 38 adet G-3 piyade tüfeği mermisi, 4 adet 20'lik G-3 tüfeği şarjörü ile 6 adet 3'lü pillerden yapılmış güç kaynağı ele geçirildi.


Operasyona 'Tertip' adının verilmesinin nedeninin yakalanan şahısların hedef olarak özellikle asker arkadaşlarını seçmelerinden kaynaklandığı ifade edildi. Şebeke üyelerinin, asker arkadaşı ve yakınlarına yönelik "Bizim akrabalarımız inşaat sırasında (veya tarlada) kazı yaptığı sırada gömü buldular. Bu altınları satmak istiyoruz" vaadiyle ilk olarak telefon ile bağlantı kurdukları, ardından gerçek bir altın numunesi gönderip "Bunlardan bir küp dolusu var" denilerek anlaşma sağlandığı daha sonra gerçeğine çok benzeyen sahte altın küpünün büyük rakamlarla satılarak kişilerin mağdur edildiği, şebeke üyelerinin daha sonra kayıplara karıştığı belirtildi.


BASIN TOPLANTISI
Operasyonla ilgili İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Turgutlu İlçe Emniyet Müdürü Nesim Gezer ve Manisa Asayiş Şube Müdürü Hasan Onar ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Aydemir, 2000 yılından bu yana Turgutlu ilçe merkezinde ve köylerinde, Manisa ve İzmir illerinde meydana gelen "Altın Satmak Vaadiyle Dolandırıcılık" olaylarında şüphelilerin genelde asker arkadaşlarını seçtiklerini belirtti.
Adem Aydemir, şebekenin kullandığı yöntemi şöyle anlattı: "Şüpheliler başka şahıslar adına çıkarılmış sahte cep telefon numaraları ile hedef kişileri arayıp saf köylü rolünde bulunan bir yakınının hafriyat işi yaparken veya inşaat temeli kazarken gömü altın bulduklarını, altını bulan şahsın saf köylü olduğunu, yer yurt bilmediğini, altınları satmaktan korktuğunu, elinden ucuz fiyata altınların alınacağını, müşteri bulma konusunda yardımcı olmalarını ya da maddi imkanları bulunmaları halinde kendilerinin almalarını söyleyerek müştekilerle buluşuyor.

Burada kendilerine önceden temin etkileri alım satımı serbest olan halk arasında Reşat ve Hamit altını olarak bilinen gerçek altınlardan birkaç tane numune vererek gönderiyorlar. Numuneyi alan müşteki altını kuyumcuya gösterdiğinde gerçek olduğunu, fiyatında ucuz olduğunu anlayınca kısa yoldan zengin olma hayaliyle para temin edip tekrar şüphelilerle irtibat kuruyor. Şüpheliler içerisi kum dolu dışı altın görünümlü sahte altınlar bulunan çantaları müştekilere
paraları aldıktan sonra verip olay yerinden 'polis veya jandarma geliyor' diyerek müştekiler ile birlikte çeşitli istikametlere kaçarak müştekileri dolandırıyorlar."
2008 yılında, polis sorumluluk bölgesinde bu türde 52 olay meydana geldiğini ve bu olaylarda toplam 635 bin TL'nin vatandaşlardan dolandırıldığını açıklayan Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: "Bu tür olaylar ulusal basında yer almasına rağmen kısa yoldan zengin olma hayaliyle yaşayan birçok müşteki dolandırılarak mağdur edilmiştir. Manisa Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleriyle Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri koordineli olarak bir çalışma başlatmış ve altı ay sonunda operasyon aşamasına gelinmiştir.


Bu süre içinde dolandırılmak üzere zemin hazırlanan onlarca vatandaşımızla irtibata geçilmiş ve dolandırılmaları önlenmiştir. Ayrıca bu bağlamda suçüstü yapılan olaylarda 51 şüpheli yakalanarak adliyeye sevk edilmiş bunlardan 17 şüpheli tutuklanmıştır."


ALTIN DOLANDIRICILIĞI CİNAYETE SEBEP OLMUŞ
Bu arada, şebeke içerisinde dolandırıcılıktan elde edilen paraların paylaşımı konusunda ihtilafa düşülmesi sonucu 17 Ocak 2009 tarihinde Yüksel Ç.'nin (46) D.A. (25) tarafından öldürüldüğü, şüphelinin aynı gün yakalanarak sevk edildiği adli mercilerce tutuklanarak ceza evine gönderildiği, 7 Ocak 2009 tarihinde Süleyman M.'nin de aynı şahıs tarafından tabancayla yaralandığı bildirildi.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 16:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
dursun demirtaş IP: 78.183.5.xxx Tarih : 27.03.2009 16:47:56

bu işe madur olanların ne yapması gerekiyor paraları geri verilcekmi acaba madur duruma düşenler çok kötü olmuşlardır bunların içinde ekmek bulamayanlarda vardır.İnsan arkadaşına böyle yaparmı arkadaş demek yarı kardeş sayılır.Benim babamın bir asker arkadaşı war 25 sene oldu askerden geleli kardeş gibi geçiniyorlar bu durumu görünce çok üzüldüm yardım bekliyorum!!!