3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Turgutlu'ya Tukaş şoku!

TUKAŞ'IN TURGUTLU FABRİKASI KAPATILIYOR

Oyak Grubu'na bağlı Tukaş'ın Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan salça ve konserve fabrikasının kapatılacağı yönündeki haberler, ilçede büyük üzüntü ve şaşkınlığa neden oldu.

Fabrikanın şehir içinde kalması sebebiyle Tukaş yönetiminin fabrikayı kapatmayı ve tesisleri satmayı planladığı yönündeki söylentiler, buraya başta domates ve çeşitli konservelik sebze satan binlerce üreticiyi şaşkına çevirdi. Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan ise, "Eğer haber doğru ise Turgutlu için çok büyük bir kayıp olur. İsmini Turgutlu'dan alan Tukaş'a biz de belediye olarak her türlü desteği veriyorduk. Şu anda şok durumdayım" dedi.

Tukaş'ın ilk tesisi olan Turgutlu fabrikası 1962 yılında Turgutlulu 5 müteşebbis tarafından kuruldu. İlk yıllarda sadece salça üretimi yapan Tukaş, yılda bin ton salça üretimi hedefi belirlemesine karşın bölgede domates yetiştirilmemesi sebebiyle arazi kiralayarak deneme amaçlı domates üretimi gerçekleştirdi. 1963 yılında da üretim hedeflerine ulaşılamaması sebebiyle fabrika bir başka müteşebbise kiralandı ve 1964-1965 yıllarında bin ton salça ile 500 ton konserve bezelye üretimi yapıldı. 1966-1967 yıllarında ekonomik sorunlarını çözemeyen müteşebbislerden fabrikayı 1967 yılında Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) satın aldı. OYAK Grubu'nun fabrikayı almasıyla başta domates tarımı olmak üzere Ege Bölgesi'nde sebze ve meyve üretimi hızla gelişti ve binlerce çiftçiye geçim kaynağı, binlerce kişiye de istihdam sağlamaya başladı. Tukaş'ın 2001 ve 2002 yıllarında satışa sunduğu yeni ürünlerle birlikte Turgutlu fabrikası, salça, sebze ve meyve konserveleri, hazır yemek konserveleri, reçel, sos ürünleri üreten ve yıllık 80 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşan bir işletmeye dönüştürüldü. 14 Eylül 2009 gecesi Tukaş fabrikasında buhar kazanı patlayınca o günden sonra üretime ara verilmek zorunda kalındı. Şu anda üretimin yapılmadığı fabrikayla ilgili Tukaş yetkilileri henüz resmi açıklamada bulunmadı.

TUKAŞ'IN TURGUTLU FABRİKASI KAPATILIYOR
TUKAŞ'IN TURGUTLU FABRİKASI KAPATILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2009 Cumartesi 14:38:00
Güncelleme :24 Ekim 2009 Cumartesi 16:02:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?