4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Turgutlu'yu dolu vurdu

Turgutlu ilçesinde, hafta başından beri etkisini sürdüren fındık büyüklüğündeki dolu yağışı, sekiz köyde büyük zarara neden oldu.

Pazartesi akşamı başlayan dolu yağışı, Turgutlu'da özellikle Yayla, Osmancık, Yukarı Bozkır, Çatalköprü, Irlamaz, Avşar, Ayvacık ve Aşağı Bozkır köylerini etkiledi. Bu köylerde kiraz, erik, armut ve incir zarar gördü. Kiraz ve erikte yüzde 80'e varan zarar olduğu tespit edildi. Şiddetli dolu yağışına teslim olan meyvelerin büyük bir çoğunun yere döküldüğü görüldü. Doludan dolayı ilçe genelinde üç bin dekar alanda bulunan 5 bin ton erik ile beş bin dekar alana dikili sekiz bin ton kiraz zarar gördü. Maddi zararın yaklaşık 40- 45 milyon TL olduğu açıklandı.

Turgutlu Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü hasar tespit çalışmalarına başladı. İlçe Tarım Müdürlüğü hasar tespit sonuçlarını birkaç gün içinde Ankara'ya bildirileceğini açıkladı.

Turgutlu Ziraat Odası Meclis Başkanı ve Yayla Köyü Muhtarı Mehmet Erdik, sıkıntı içerisinde olan çiftçilerin bir de dolu afetiyle tamamen yıkıldığını belirterek "Bölgemizde kiraz ve erik başta olmak üzere meyveler yüzde 80 civarında zarara uğradı. Meyvelerin büyük bir bölümü dökülürken ağaç üzerinde kalanlarda da çatlaklar oluştu. Bu konu ile ilgili yetkilileri göreve davet ediyoruz, zararımız çok büyük" dedi.

Öte yandan köylülerden Mustafa Pekdikmen, Mustafa Bayındır, Kerim Erdik, Mehmet Özlü, Özgür Akbaş, Aziz Kılıç, Şuayip Şen, Ramazan Öztürk ve Irlamaz Köyü Muhtarı Ali Akman zararlarının büyük olduğunu belirterek bölgenin acilen afet kapsamına alınmasını istedi.

İlçe Tarım Müdürü Mehmet Tugay ise yaptığı açıklamada, "Hasar tespit çalışmalarına başlıyoruz. Birkaç gün içerisinde net rakamları tespit ederek konuyu bakanlığımıza ileteceğiz" ifadelerini kullandı.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 19:14:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?