3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Türk Metal iddialara ne diyor?

Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özben, son günlerde sendikaya yapılan saldırılara dikkat çekerek, “Kamuoyu tarafından ‘ Ergenekon’ ismiyle bilinen bir iddianameden alınan ve sadece iddialara dayanılarak yapılan haberler, bizlerin kamuoyu nezdindeki itibarına yapılmış bir saldırıdır” dedi.

Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özben, metal işkolunun en büyük sendikası olarak amaçlarının üyelerin hayat standartını yükseltmek olduğuna dikkat çekti. Sendikanın eski genel başkanı Mustafa Özbek’in Ergenekon Soruşturması çerçevesinde yargılandığını hatırlatan Özbek, “Sendikamızı ve bizleri, başta üyelerimiz olmak üzere, aile bireyleri, işverenler ve kamuoyu gözünde küçük düşürmeye kimsenin hakkı yoktur. Biz, sendikamızın ve bizlerin onurunu yaralayan bu haberleri yapan arkadaşların, onuruna ne kadar saygı duyuyorsak, onlar da bizim onurumuza saygı duymalıdır. Bu tür yayınlar, haklarını ve davalarını üstlendiğimiz insanları üzmekle kalmayıp, onlar için sürdürülen hak ve ekmek mücadelesine de zarar vermektedir. Türk Metal Sendikası Genel Merkezi yönetiminde olan yöneticilerimiz delegelerin tamamının oylarını alarak yönetimi oluşturmuştur. Kamuoyu tarafından ‘ Ergenekon’ ismiyle bilinen bir iddianameden alınan ve sadece iddialara dayanılarak yapılan haberler, bizlerin kamuoyu nezdindeki itibarına yapılmış bir saldırıdır. Biz bu saldırıyı hak etmiyoruz. Ve bu saldırıyı, şiddetle, nefretle kınıyoruz. Çünkü biz sendika olarak, hiçbir zaman bu soruşturmanın kapsama alanı içinde olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Bu şekilde anılmak da istemiyoruz. Eğer sendikal faaliyetlerimiz sebebiyle bizi eleştirecek olan varsa, buyursun istediğini söylesin. Bu konuda her türlü eleştiriye açığız. Ama kimse bizi devam eden bir soruşturmanın bir unsuru olarak görmesin, göstermesin. Biz Türk Metal olarak bu iddianamenin içinde değil, tamamen dışındayız” dedi.

Ergenekon dosyası içinde sendika aleyhinde açıklama yapanlardan birinin sendikanın eski şube başkanı olduğunu vurgulayan Başkan Özben, “İşlediği yüz kızartıcı suçlardan dolayı şimdi ağır cezada yargılanmaktadır. Bir diğeri ise genel merkezimizde görev yaptıktan sonra genel ahlaka ve adaba uygun olmayan yaşamından dolayı tekrar adaylığını koyma cesareti gösterememiştir” diye konuştu.

ZAN ALTINDA BIRAKILDIK

Mahkeme kararı olmamasına rağmen iddia başlığıyla verilen haberlerin devamında kullanılan ‘tespit edildi’, ‘anlaşıldı’ ve ‘görüldü’ şeklindeki kesin ifadelerin daha baştan sendikayı zan altında bıraktığını dile getiren Özben şöyle dedi: “Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun murakıpları tarafından hazırlanan rapora dayanarak haber yapanlar sendikamızın yaptığı harcamaları ‘sendika dışı faaliyet’ olarak göstermişlerdir. Öncelikle şunu ifade edeyim ki, Türk Metal Sendikası Genel Merkezi tarafından raporda adı geçen kişi ve kuruluşlara yapılan ödemeler, fatura karşılığı olarak Sendikalar Kanunu’na, Sendikamız Tüzüğü’ne, Genel Kurul kararlarımıza uygun olup, sendikanın kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen amaçları doğrultusunda Genel Yönetim Kurulumuzun kararları ile yapılmıştır. Üçüncü iddianamede yer alan bazı ödemeler ve harcamalar üzerine yapılan haberler tamamen yanlış temeller üzerine bina edilmiştir. Yapılan ödemelerin büyük ve önemli bir bölümü, aslında üyelerimize, onların eş ve çocuklarına sosyal ve kültürel faaliyetleri sunmak amacıyla alınmış ve yapılmış tesisler ve verilen hizmetlerle ilgilidir. Sendikamızın ‘sendika dışı faaliyetler’ şeklinde ifade edilen tek kuruş harcaması yoktur. Mesela, Ankara’da Esenboğa’da halen faaliyet gösteren Büyük Anadolu Oteli’nde bugüne kadar 55 bin üyemiz için hem eğitim seminerleri düzenledik..Hem de onlara bir hafta bütün harcamaları sendikamız tarafından karşılanmak kaydıyla beş yıldızlı bu otelde tatil imkânı sunduk. Üyelerimize, eşlerine, çocuklarına Didim’de sendikamıza ait ve denize sıfır olan beş yıldızlı otelde sadece ve sadece 35 TL’ye her şey dahil tatil imkanı sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Bu mu sendika dışı faaliyet?”

HESABINI VEREMEYECEĞİMİZ TEK KURUŞ YOK

Sendikanın Genel Kurulunca belirlenen Genel Denetleme Kurulunun harcamaları denetlediğini ifade eden Özben, “Ama bunun yanı sıra, bu harcamaların yasal olup olmadığını denetlemek yasalarla belirlenmiş kuruluşların da görevidir. Yaptığımız her harcamanın, her ödemenin bilgileri ve belgeleri kayıtlarımızda mevcuttur. Kısaca söylemek gerekirse, bizlerin boğazından haram lokma geçmemiştir. Sendikamız Genel merkezi tüm harcamalarını, tüm muhasebe kayıtlarını 2002 yılından itibaren yeminli mali müşavirin denetimlerine tabi tuttu ve geçer not aldı. Şimdi de uluslar arası alanda hizmet veren, Avrupa Birliği ve Mahkemeleri tarafından tanınmış muhasebe denetim kuruluşlarına başvurarak kayıtları denetimini istediler. Sendikamızın yaptığı harcamalar “ ahlaka, adaba ve yasalara “ uygundur. Bizler hesap vermekten kaçınmayız. Biz Türk Metal Sendikası olarak, üyelerimizden bize emanet edilen aidatlara namusumuz gözüyle bakıyoruz. Bu emanetleri yine üyelerimizin çıkarları doğrultusunda ve tamamen yasaların belirlediği şekilde yine üyelerimiz için kullanıyoruz” diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 16:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?