4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Türk Metal'den işsizliğe çözüm

Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Hüseyin Özben, işsizliğin önüne geçilmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

İşsizlik rakamlarının yükseldiği şu günlerde çeşitli önerilerde bulunan Türk Metal Sendikası Manisa 1 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özben, kamuda geçici ve sözleşmeli statüde çalışanların daimi kadrolu statüye alınmasını istedi.

Çözüm önerileri sunan Başkan Özben şunları söyledi: “İşsizlik sigortası fonu etkin bir biçimde kullanılsın. İşsizlik sigortası fonu asıl olarak işsizlik ve kısa çalışma durumunda kullanılsın. İşsizlik sigortası fonunda biriken kaynak işsizler için kullanılsın. Koşulları kolaylaştırılsın. Asgari ücret vergiden muaf tutulsun. Eğitim, sağlık hizmetleri parasız olarak kamu tarafından sağlansın. LPG, benzin, elektrik, doğalgaz gibi ürünlerde yapılacak indirimlerle üretim ve sosyal yaşamın maliyeti azaltılsın. Vatandaşın gelir düzeyi yükseltinsin. Hükümet üretimi ve istihdamı artıracak alt yapı yatırımlarına ağırlık versin. Yerli malı kullanımı teşvik edilsin. Temel ihtiyaçlar maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılsın. Alım gücü artırılsın. Kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamı azalttıracak tedbirler alınsın. Kredi kartı faizlerine acil çözümler bulunulsun.”

Son günlerde yazılı ve görsel basında çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceğine ilişkin haberlere yer verildiğini hatırlatan Özben, “Bu haberler işçilerimizi tedirgin etmiştir. Emekli aylıkları, her sigortalının kazancına, prim gün sayısına ve yaşına göre farklı miktarlarda hesaplanacaktır. Bu nedenle, sigortalının çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceği şeklinde genel bir değerlendirme yapmak doğru değildir. Bu tür genel değerlendirmelerdeki amaç sigortalıların kafalarının karıştırarak, bazı uzmanların internet ortamında oluşturdukları ücretli web sitelerinde ücret karşılığı emekli aylıkları hesaplamaktır. İşçilerimizin bu tür haberlere itibar etmeyerek kendileri ile ilgili bilgileri kurumun Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlüklerinden öğrenmeleri mağduriyetlerini önleyecektir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 17:13:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?