30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

'Türkiye için sağduyu' açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 81 ilde aynı anda organize ettiği toplantıların Manisa ayağında, sivil toplum kuruluşları hükümete ve muhalefet partilerine sağduyu çağrısında bulundu. 

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili İsmail Günhan, Manisa Ticaret Borsası Başkan Vekili Cahit Yayman, Türk - İş Sendikası adına Türk Metal-Sen Manisa Şube Başkanı M. Ali Özaltın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) adına Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, Genel Sekreteri Önder Savcı, Hak-İş Sendikası'ndan Nadir Ürkmez, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) Mustafa Kaçire ve Kamu-Sen adına Mustafa Genç temsilci olarak katıldı. 

Basın açıklamasını okuyan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan Vekili İsmail Günhan, Türkiye'nin zor bir demokrasi ve hukuk sınavından geçmekte olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Ülkemizin bu kritik dönemden hiçbir yara almadan çıkması hepimizin ortak dileğidir. Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbir arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye'nin, bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlaması ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk
devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir"
''Geçen yıldan beri devam eden kısır politik sürecin genel seçimlerden sonra da devam etmekte olduğunu'' belirten Günhan, "Bu gerilim, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmakta, siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisini boş yere tüketmektedir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir" diye konuştu. 

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin demokrasinin işleyişi için son derece önemli olduğuna dikkati çeken İsmail Günhan, "Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kuvvetler arasında uyumu sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve kuvvetlerin bağımsızlığını temin etmesi de esastır. Ülkemiz yaklaşık bir yıldır Anayasa'yı ve Siyasi Partiler Kanunu'nu ilgilendiren çeşitli sorunlar etrafında gergin ve çözüm üretmeyen bir süreç içerisindedir. Halbuki, yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştırmak ve Avrupa Birliği (AB) sürecini hızlandırmak olmalıdır. Türkiye'nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan evrensel değerler ile kendi değerlerimizi bütünleştirecek bir anayasaya ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı vardır. Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak, katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak, bu zor zamanda, sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız. Demokrasi, tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin ama hiç kimsenin hakkı yoktur" dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mart 2008 Çarşamba 15:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?