4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Tütün üreticisine broşürlü uyarı

Manisa Ziraat Odası ilaç kalıntısı olmayan tütün üretiminin teşvik edilmesi amacıyla çeşitli uyarıların yer aldığı broşürleri üreticilere dağıtıyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu TSPDK)’ya bağlı Tütün Piyasası Daire Başkanlığı’nın hazırladığı uyarı broşürleri üreticileri bilinçlendiriyor. Söz konusu broşürler Manisa Ziraat Odası tarafından üreticileri ulaştırılıyor.

Manisa Ziraat Odası Genel Sekreteri Özlem Azılı, amaçlarının ilaç kalıntısından arınmış tütün üretimini teşvik etmek olduğunu söyledi. Ziraat Odası’na bağlı üyelere broşürleri verdiklerini dile getiren Özlem Azılı, çeşitli seminerler ve eğitim faaliyetleriyle çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi.

BROŞÜRDE NELER VAR?
Hazırlanan broşürde üreticilere şu uyarılarda bulunuldu: Menşeine has tohumlar kullanınız. Tütünlerin tarlaya dikim, kırım ve kurutma dönemlerine dikkat ediniz. Ürününüzü hastalık ve zararlılardan korumak için doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda kullanınız ve ilaçlama ile kırım arasında geçmesi gereken süreye uyunuz. Unutmayın! Tütünde bilinçsiz ve fazla doz ilaç kullanımı, yaprakta insan sağlığına zararlı kalıntılara (rezidü) neden olmaktadır. Ürettiğiniz tütünleri, sözleşmede belirtilen parsel dışında bir yerde üretilmiş tütünlerle karıştırmayınız. Denk veya kutularda yabancı madde olmamasına dikkat ediniz. Denk veya kutu içlerine ticari değer taşımayan ve ağır tavlı tütünleri koymayınız. Alıcıya teslim edinceye kadar, tütünlerin bakımını yapmaya devam ediniz.

SATARKEN DİKKAT!
Tütün üretim ve alım-satım sözleşmesi yapılırken dikkat edilecek hususlarla ilgili ise şu bilgiler verildi: Sözleşmenizi tütünlerin tarlaya dikiminden önce ve en geç mayıs ayı sonuna kadar yapınız. Sözleşmeyi mutlaka okuyunuz ve özel hükümler içeren maddelerine dikkat ediniz. Sözleşmede üretilmesi taahhüt edilen tütün miktarının gerçekçi olmasına özen gösteriniz. Alıcıya, sözleşmede yer alan miktardan daha az tütünün teslim edilmesi durumunda cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacağınızı unutmayınız. Sözleşmeden kaynaklanan yasal haklarınızın kullanılabilmesi için sözleşmenin tam olarak doldurulmasına dikkat ediniz. Yapmış olduğunuz sözleşmenin bir nüshasını alıcı firmadan mutlaka isteyiniz. Alıcı firmanın tütün eksperlerince yapılan ekspertiz sonucu belirlenecek neviyata veya denk içerisindeki uygunsuzluğun giderilmediği yolundaki değerlendirmesine, bildirimi takip eden üç işgünü içerisinde itiraz edebilirsiniz. İtiraz dilekçeleri 3 nüsha olarak düzenlenir. Dilekçenin aslı alıcı firmaya, bir nüshası da bulunduğunuz yerdeki Ziraat Odası’na verilmelidir. Kurum'un yetkilendireceği bir tütün eksperi itirazınızı inceleyerek sonuçlandıracaktır. Alıcı firmalar, sözleşmede belirtilen kesintilerin dışında her ne ad altında olursa olsun başka kesinti yapamazlar!

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 15:52:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?