5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Üç günde 8 intihar girişimi

MANİSA’nın Turgutlu İlçesi’nde son üç gün içinde 8 kişi ilaç içip yaşamına son vermek istedi. İntihar girişiminde bulunanların yaşları 17 ile 46 arasında değişirken, bu kişilerden 7’sinin kadın olması dikkat çekti. Turgutlu Devlet Hastanesi Uzman Psikiyatristi Gözde Öğrük, intiharların kadınlarda daha sık görülmesinin nedenini, kadının toplumdaki rolünün engellenmesi ve baskı altına alınması olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Turgutlu İlçesi’nde son üç gün içinde 8 kişi ilaç içip canına kıymak istedi. Yakınları tarafından hastaneye kaldırılan kişilerden 7’sinin kadın olması dikkat çekti. Tedavileri tamamlanan, yaşları 17 ile 46 arasında değişen bu kişiler taburcu edildi.

Turgutlu Devlet Hastanesi Uzman Psikiyatristi Gözde Öğrük ilçede yaşanan intihar girişimlerini değerlendirdi. Uzman Psikiyatrist Gözde Öğrük, "İntiharların kadınlarda daha sık görülme nedeni temelde kadının toplumdaki rolünün engellenmesi ve baskı altına alınması olarak değerlendirilebilir. Özellikle evlilikte eşi tarafından önemsenmeme, ilgisizlik, sadakatsizlik ve şiddet gibi sorunlar kadınları olumsuz yönde etkilemektedir. Toplumda eğitimi yetersiz, dolayısıyla ekonomik ve sosyal özgürlüğünü eline alamamış, aile ve çevresi tarafından desteklenmeyen, sıkıntılarını dile getirmesi istenmeyen, sorun çözme becerileri gelişmemiş kadından beklentiler oldukça fazladır. Bu faktörler de kadını intihara sürükleyen sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadınların duygusal yönleri daha ağır bastığı için olaylara karşı erkeklere kıyasla daha hassas yapıda olması intihara daha kolay teşebbüs etmesine neden olmaktadır" diye konuştu.

’İNTİHARIN NEDENİ HER ŞEY OLABİLİR’

İntiharın birçok nedene bağlanabileceğini kaydeden Öğrük, "İntiharın çok çeşitli nedenleri bulunabilir; kişinin kendisine ve başkasına duyduğu öfke ve cezalandırma isteği, ilgi görebilmek, herhangi bir isteğini elde edebilmek, çektiği acıları diğer insanlara fark ettirebilmek, çekilen acıdan kurtulmak gibi. Tüm bu nedenlerdeki ortak noktayı kişinin diğerleriyle yaşadığı ilişki sorunları ve eksiklikler oluşturmaktadır. Bu nedenler yaş dönemlerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin ergenlik döneminde akranlarıyla ilişkilerdeki bozulma, mutsuz ve çatışmalı bir ev ortamı, çevresel baskı intihara zemin hazırlarken yaşlılık döneminde kişinin yaşadığı yas ve ayrılıklar, fiziksel hastalıklar, kişinin artık işe yaramadığı duygusu, yalnızlık, başkalarına bağımlı hale gelme öne çıkan nedenler olmaktadır" dedi.

BU ÖZELLİKTEKİ KİŞİLERE DİKKAT

Uzman Psikiyatrist Öğrük, intiharı düşünen kişilerin hareketlerinden anlaşılabileceği, bu kişilere dikkat edilmesi gerektiğini ve mutlaka bir uzman yardımı alınması gerektiğini belirtti. Öğrük, "İntihar düşüncesi olan kişi genellikle bunun sinyallerini verir. Kendisi olmadan yaşamın daha güzel olacağını söyler ya da kendisi için değerli olan eşyalarını sevdiği kişilere dağıtmaya başlar. Çevreden uzaklaşır, daha farklı bir kişi haline gelir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden kişi, bir psikiyatri kliniğine yönlendirilmelidir. Anne ve babalar ise çocuklarına bir sorunla nasıl baş edebileceğini, sorunun çözümü için birden fazla çözüm yolunun bulunabileceğini göstermelidir. Bu dönemde intihara teşebbüs eden ya da intihar düşüncesi bulunan kişinin yanında olunup desteklenmesi, onu hala sevenlerin ve ona ihtiyacı olanların varlığını hatırlatır, kişiyi yaşama bağlar" diye konuştu.

 

...
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2011 Çarşamba 17:46:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?