30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Üretici fiyatlara isyan ediyor

Küresel ısınmadan dolayı ürünlerin erken gelişmesi ve iç piyasada tüketimin azalması nedeniyle fiyatların aşağı düşmesi üreticileri isyan ettirdi. 

Üreticiler, yetiştirdikleri ürünlerin üreticiden tüketiciye gidinceye kadar fiyatlarının 3-4 kat artış göstermesinin kendi bütçelerine yansımamasına isyan etti. Manisa'nın Salihli ilçesinde üreticilerin yetiştirdiği ürünler yok pahasına satılıyor. Binbir emek ve masrafla yetiştirilen ürünler 45 derece sıcağın altında toplanırken, üreticiden tüketiciye gelinceye kadar fiyatlar 3-4 kat artıyor. 

Salihli Sebze ve Meyve Hali'nde domates fiyatı 0.5 YKr ile 20 YKr arasında işlem görürken, pazarda ise domatesin kilo başına fiyatı 50 YKr'ye kadar çıkıyor. Patlıcanın da tarlada kilosu 15 Ykr'den alıcı bulurken, halden çıkış fiyatı 25 ile 35 ykr arasında değişiyor. 

Çok zor şartlarda üretim yaptıklarını ifade eden üreticiler, "Bu yıl küresel ısınmadan dolayı ürünler erken yetişti. Ankara gibi bazı illerimizde Eylül Ekim ayında yetişen ürünlerin sıcaklık nedeniyle mevsiminden önce olgunlaşması bu illere olan satışı da durdurdu. Bu nedenle ürettiğimiz ürünlerin sadece Salihli'de tüketilmesi fiyatların da düşmesine neden oldu. Ürünümüz elde kalmasın diye yok pahasına satıyoruz. Binbir güçlükle yetiştirdiğimiz ürünlere binlerce YTL masraf yapıyoruz. Yine binlerce YTL vererek yetiştirdiğimiz ürünleri tarlalardan toplatıyoruz. Ancak bu kadar emeğe rağmen ürettiğimiz ürünleri çok komik rakamlara satmak zorunda kalıyoruz" dediler. 

Salihli Sebze ve Meyve Hali'ndeki kilo başına fiyatlar ise şöyle: "Domates 0.5 - 20 YKr, patlıcan 25 - 35 YKr, salatalık 10 YKr, biber 50 YKr, şeftali 1 YTL, üzüm 1 YTL."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2008 Çarşamba 14:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?