30
Nisan
2024
Salı
MANİSA

Üzüm bu sene kuru yenecek

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, fiyat düşüklüğü ve talep azlığı nedeniyle ürünleri ellerinde kalan üzüm üreticileri, ilçede boş bulunan tüm alanlarda üzüm kurutmaya yöneldi.


Türkiye'nin dünyaca ünlü çekirdeksiz Sarıgöl üzümüne ev sahipliği yapan ilçede, üzüm satışlarından umduğunu bulamayan üreticiler, hasadın ardından ürünlerini kurutmaya yönelik çalışmalara başladı.

Kurutma çalışmaları kapsamında çok sayıda işçinin görev aldığı ilçede, dağ yamaçlarından boş arsalara, tarlalardan kaldırımlara, köylerdeki futbol sahalarından meralara kadar tüm alanlarda üzümlerin kurutulması amacıyla serme işlemi yapılıyor.

Üzümlerini kurutacak boş alan bulmakta güçlük çeken üreticilerin ise ürünlerini şaraplık olarak satmaya başladığı, şaraplık üzüm alımı yapan merkezlerde traktör kuyrukları oluştuğu bildirildi.

“YAŞ ÜZÜM SATAMADIK”

Sarıgöllü üzüm üreticisi ve iş adamı Süleyman Öner, AA muhabirine, 30 yıldır bağcılık yaptığını, ancak bu seneki kadar sıkıntı içine girmediklerini anlattı.
50 dekar alan üzerine kurulu üzüm bağında üretim yaptığını ifade eden Öner, “Bu yıl, üzümlerimi yaş olarak satma imkanı bulamadım. Alıcı çok az, talep etmiyorlar. Bu yıla kadar bir kilo üzüm kurutmadım, hep yaş satmıştım. Böyle durgun bir yıl hiç yaşamadım. Üzümlerin alıcısı olmadığı için de kurutmaya yöneldim. 10 dekarlık bölümünü sergiye attım. Sırayla diğer bağların üzümlerini de sermeyi planlıyorum” dedi.

“ÜZÜM ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRECEK FİYAT YOK”

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali Kaya ise ilçe ve bağlı köylerdeki üzüm rekoltesinin, Türkiye genelindeki kuraklığa rağmen geçen yıla oranla yüzde 35 artış göstererek, 220 bin tondan 227 bin tona ulaştığını bildirdi.

Söz konusu ürün artışının sadece Sarıgöl ilçesi için geçerli olduğunu, ancak ilçede ürünü pazarlamakla ilgili sıkıntılar yaşandığını ifade eden Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıkıntının en büyük nedeni fazla üretim olması. Ayrıca Rusya'nın üzüm alımlarında çıkardığı zorluklar, üzümün satışını da etkiliyor. Şu an iç ve dış piyasada üzüm üreticisinin yüzünü güldürecek fiyatlar yok. Yaş üzüm satışlarından umduğunu bulamayan üzüm üreticilerimiz de hava sıcaklığının yüksek seyrettiği dönemde hasat yaparak, üzümü kurutmaya başladı. Sarıgöl Ovasına bakıldığında üzüm bağlarının üzeri beyaz naylon kanaviçelerle örtülü halde bekliyor. Bağlarda üzümler beklerken, dağlar, dere yatakları, sergiler, arsa içleri de kurutulacak üzümle kaplı halde. Sarıgöl'de vatandaşın tek konuştuğu güncel konu da sadece üzüm.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 15:53:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?