30
Mayıs
2024
Perşembe
MANİSA

Üzüm sezonu açıldı

Manisa Ticaret Borsası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 2007-2008 sezonu Çekirdeksiz Kuru Üzüm İlk Ürün töreni yoğun bir katılımla geçekleştirildi. Törende yılın ilk üzümü açık artırmada 80 YTL'ye satıldı.

Ticaret Borsası toplantı salonunda yapılan törene Vali Yardımcısı Kadri Canan, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, MHP Manisa milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay, Ahmet Orhan, bürokratlar, bazı oda başkanları ve üreticiler katıldı. İlk konuşmayı yapan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Tariş ve Tarım İl Müdürlüğü'nün bir araya gelerek, Üzüm Tanıtma Platformu'nun oluşturulması gerektiğini söyledi. Dünyada çekirdeksiz kuru üzüm pazarında önemli bir pazara sahip olan Türkiye'nin, üzüm ihtiyacının yüzde 80'inin Manisa'dan karşılandığına dikkat çeken Koşar, "Ülke ve bölge ekonomisi için önemli bir ürün olan üzüm, önümüzdeki günlerde oluşturulacak Platformla üretim yönüyle, kalitesiyle, ihracatıyla, ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır. Üzümün bayrağını Manisa'da dalgalandıracağız" dedi.

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir, 2007'de birçok ülkede üzüm rekoltesinin düşük olduğunu ve dünyanın 280 bin ton üzüm ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekerek, bu durumu Türkiye'nin iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret etti.

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise, 2007'nin üzüm için iyi bir yıl olacağına ve bu durumun iyi kullanılması gerektiğini ifade ederek, sürdürülebilir tarımın oluşturulması için kalıcı politikaların yapılması gerektiğini ve yeni hükümetle diyalog döneminin başlayacağına inandığını söyledi. Sorman, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "2006 yılında 240 bin ton rekoltenin sağlandığı çekirdeksiz kuru üzüme geçen yıl 1.230 YTL maliyet çıkardık 1.600 YTL'den fiyat belirlemiştik. 2007 için rekolte tespit çalışmalarımızı önümüzdeki günlerde sonuçlandıracağız. Bu yıl çiftçiye maliyeti 1.240 YTL olacak çekirdeksiz kuru üzüme yüzde 30 kar payı ekleyerek 1.740 YTL fiyat belirledik. Rekoltenin iyi olacağını düşünüyoruz. Dünyadaki çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin düşük olması, dünyadaki üzüm pazarında etkin olan Türkiye'yi lider durumuna taşıyacaktır. Dolayısıyla üzüm üreticimiz için 2007'nin iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Ürünün istikrarlı bir şekilde kalitesi, üretimi ve ihracatıyla gelişebilmesi için de Üzüm Tanıtım Platformu'nun hazırlayacağı projelerle desteklenmesi gerektiğini de düşünüyorum." dedi.

Milletvekilleri Mustafa Enöz, Mehmet Çerçi ve Ahmet Orhan'ın konuşmalarının ardından yapılan açık arttırmada, Taşdibi köyünden Arif Ayten'in ürettiği çekirdeksiz kuru üzüme Özgür Tarım temsilcisi Mustafa Özgür 80 YTL fiyat verdi. Ahmetli'den üretici Mehmet Cüce'nin ürününe ise işadamı Tarık Almış 80 YTL fiyat vererek satın aldı. 2007-2008 sezonunun ilk ürününün sembolik olarak satılmasının ardından törene katılanlar toplu olarak fotoğraf çekildi.
iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 15:21:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?