9
Mayıs
2024
Perşembe
MANİSA

Üzüm üreticisi pekmeze yöneldi

Sarıgöl Ovası'nın ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümlerinden bu yıl istedikleri gibi para kazanamayan üreticiler, satamadıkları üzümlerle pekmez yapmaya başladı.
 
Sarıgöl Ovası'nın ünlü Sultaniye üzümlerini yaş ve kuru olarak beklenen fiyatlarla satamayan üzüm üreticileri, pekmeze yöneldi. Sezon başladığından bu yana 350 Ykr'ye satılan yaş üzümlerin kilosunun 150 Ykr'ye kadar düşmesi ve son yağan yağmurlar sebebiyle üzümlerde büyük oranda bozulma görülmesi üzerine yaş üzüm alımlarında durgunluk başladı. Üzümlerini şaraplık olarak değerlendirmek isteyen üreticiler, üzüm alımlarının 30 Ykr'ye kadar düşmesi üzerine çaresiz kalarak, çareyi üzümlerini pekmez yaparak değerlendirme yoluna gitti. Pekmez yapımına başlayan üzüm üreticilerinden Sevgi Dümbek, çaresizliğini dile getirerek, "Benim 7 dekar üzüm bağım var.
Bunun 7 tonunu, yaş olarak kilosunu 350 Ykr'dan sattım. Geriye, dalında en azından 7 ton daha üzüm kaldı. Kurutmaya başlasam, hava şartlarından kuruması çok geç olacaktı. Şaraba vermeyi çalıştım ancak kilosunu 30-40 Ykr'den alıyorlar. Bu fiyatla üzümümüzü vermektense, ailece düşündük ve pekmez yapmayı uygun bulduk. İki haftadır bağımızda pekmez için düzen kurduk. Şu ana kadar 150 kg pekmez yaptık, bağımdaki üzümler bitene kadar 700-800 kg pekmez olacak. Şimdiden kilosunu 5 YTL'den satmaya başladık. Ne yapalım, ele gelen mahsul bağda mı çürüsün? Günde 7 kişiyle pekmez yapmaktayız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2006 Pazar 16:49:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?