4
Mayıs
2024
Cumartesi
MANİSA

Üzümcüler 15 milyon TL dolandırıldı

Alaşehir ve çevresindeki üzümcülerin 2008 yılı ürün sezonunda yaklaşık 15 milyon lira dolandırıldığı iddia edildi. Belediye Başkanı Kadir Daş, Üretici Hal Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtti.

Ekonomik kriz yüzünden perişan olan üreticilere bir darbede halk arasında "Tokatçı" diye tabir edilen üzüm alıcılarından geldiğini belirten Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş, "2008 Mayıs ayından Aralık ayı sonu itibariyle birçok üzüm üreticisi sattıkları ürünün parasını alamayarak perişan oldu. Üreticiler bankalardan aldıkları kredi borçlarını ödeyemedi, evlerine, traktörlerine, arazilerine haciz geldi. Üreticilerin dolandırılmasını önlemenin tek yolu Üretici Hal Yasası'nın hükümet tarafından kısa sürede çıkarılmasıdır" dedi.

Üzüm üreticilerinin her yıl kötü niyetli üzüm alıcıları tarafından dolandırıldığını iddia eden Belediye Başkanı Daş, şöyle konuştu: "Üretici güvenerek verdiği ürünün parasını alamayarak perişan oluyor. Bir yıl boyunca yetiştirdiği ürününü satıp parasını alamadığı zaman sefil oluyor. Geçen yıl üreticilerimizin 15 milyon lira üzüm parası dolandırıldı. Üreticiler sattıkları ürünlerin paralarını alamadı. Üreticileri korumak için elimizde olan imkanları yasalar çerçevesinde kullandık. Belediye hudutlarımızdan çıkan üzüm yüklü kamyonları yakalayabildiğimizi yakalayarak alıcının adını soyadını, adresini tesbit ettik."

Yakalayamadıkları kontrolsüz olarak çıkanların bir çoğunun borcunu ödemediğini anlatan Daş, sözlerine şöyle devam etti: "Bunu önlemenin tek çaresi hükümetin kısa sürede Üretici Hal Yasası'nı çıkarmasıdır. Hal Yasası çıktığı zaman üzüm alıcısı mutlaka hale uğramak zorunda kalacak. Böylece alıcıdan istenen müstahsil belgesi, bağlı olduğu vergi dairesi gibi belgelerle adresi tesbit edilebilecek. Dolandırılma ortadan kalkacaktır."

Aksi takdirde piyasada birçok korsan alıcı olduğunu anlatan Daş, sözlerini şöyle tamamladı: "Hatta sahte belge kullananlar bile var. Üretici Hal Yasası olmadığı için bu alıcıları kontrol etmek ve adreslerini bulmak mümkün değil. Bu yasa çıkarılırsa üretici ve alıcı hepsi kayıt altına alınacak. Üreticilerimiz dolandırılmayacak, piyasadaki korsan alıcılar da alım yapamayacaklar. Biz Alaşehir Belediyesi olarak hal binamızın yerini hazırladık. Şimdi yasanın bir an önce çıkmasını istiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2009 Salı 18:23:04
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 15:30:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?