5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Üzümde ihracat 5 Ağustos'ta

ÜZÜMDE İHRACAT 5 AĞUSTOS'TA

Dünyaca ünlü Sultaniye'nin ihracatı 5 Ağustos'ta başlayacak. Çekirdeksiz üzümün ihracat tarihini her yıl İhracatçılar Birliği belirliyor.İhracatçılar Birliği, üzümün yenilebilinir tat oranına ulaşması ve yurt dışında ekşi, kalıntı korkusu yaşanmaması için her yıl ihracat tarihini belirliyor.İhracat bu tarihten önce yapılamıyor. Üzüm kesim tarihi 2 Ağustos, ilk ihracat ise 5 Ağustos tarihinde başlayacak.

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nün kurulması, Alaşehir'in Gıda ve Bitki ihraç kapısı olması, Rusya Federasyonu'na ihraç yapabilecek 12 ihraç kapısından biri olan ve en önemli dünyanın en büyük laboratuvar firmalarından olan İNTERTEK firmasını ilçemize kazandırarak ilçemizin büyümesine ve Türkiye ve dünya ülkelerinde tanınmasında ABD ve AB tarım dergilerinde Alaşehir'in yazılması bize mutluluk vermektedir. Bu çalışmaların altında Alaşehir Ticaret Borsası'nın imzası ve çalışması vardır" dedi.

Hüseyin Soygür, Alaşehir'in dünyaca ünlü çekirdeksiz üzümünün özellikle dış piyasada pazarlanabilmesi, ülkemizden yapılan ihracat ve ihracatçıya hizmet verebilmek, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ve sürdürülebilir ihracatın teminat altına alınabilmesi için, ihracatçılar için korkulu rüya olan kalıntı sorununun da ortadan kaldırılması için üreticileri sürekli eğitime tabi tuttuklarını söyledi.

ÜRETİCİYE SEMİNER

Eğitimlerde ürünün nasıl yetiştirileceğini, hangi zamanda hangi ilacı kullanacağını, hasat zamanını, kalıntı sorunlarını seminerlerde anlattıklarını belirten Hüseyin Soygür, şöyle konuştu: "Üreticilerde, üründe yaş ya da kuru üretim yapacağına karar verebiliyor. Eğitimden geçen üreticilerimiz atalarından, babalarından kalma tarım uygulamaları yerine teknolojik ve alıcıların istekleri doğrultusunda ürün yetiştirebiliyor. Bunun sonucu ihracatta geçen yıllarda yaşanan olumsuzluklar artık yaşanmıyor. Eğitim çalışmaları kış aylarında başlayıp üzüm sezonu sonuna kadar sürüyor."

Üzümün ihracat sezonunun başlamasına Dış Ticaret Müsteşarlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve İhracatçı Birlikleri temsilcilerinden oluşan kurul tarafından yapılan toplantı ile karar verilebiliyor. Bu yıl alınan karar gereği, Sultani Çekirdeksiz Çeşidi Sofralık Taze Üzümün kesimine 2 Ağustos ihracatına da 5 Ağustos tarihinde başlanmasına karar verildi. Hedefin 200 milyon dolarlık ihracat olduğu belirtildi.

Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2009 yılında 6747 TIR çıkış yapıldı. Gümrükten çıkışı yapılan 244.461.992 kg ürünün 148.153.684 kilosu Rusya'ya gönderildi. Bu ihracattan Türkiye'ye 134 milyon dolar gelir sağlandı. Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden çıkış alan 71 çeşit ihracat ürününden yaş ve kuru üzüm olmak üzere armut, ayva, domates, incir, kayısı, çilek, kiraz ve nar gibi ürünler en fazla ihracatı yapılan ürünler oldu. 2010 ürünü sultaniye piyasada 70 kuruş ile 1 TL arasında alıcı bulabiliyor. Bu yıl rekolte yaklaşık 248 bin ton olarak tahmin ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2010 Salı 14:51:03
Güncelleme :3 Ağustos 2010 Salı 18:48:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?