5
Mayıs
2024
Pazar
MANİSA

Üzümün başkentinde hasat başladı

ALAŞEHİR BAĞLARINDA ÜZÜM HASADINA BAŞLANDI

Üzümcülüğün başkenti olan Manisa’nın Alaşehir ilçesinde sezonun ilk üzümü kesilerek iç piyasada satışa sunuldu.

Sezonun ilk üzüm hasadı ve satışı Baklacı köyünde gerçekleşti. İlk ürün kesiminde üretici ve alıcıyı ziyaret eden Alaşehir CHP İlçe Başkanı Erkin Türker, sezon açılış kurdelesini keserek alıcı, üretici ve işçilere iyi bir sezon geçirmelerini diledi. Üretici Erdal Çetin, yılın ilk ürününü 0,75 Kuruş'tan yaş üzüm tüccarı Necati Özdemir'e sattı. Geçen yılın ilk ürününün 0.80 Kuruş'tan satıldığını hatırlatan üretici Erdal Çetin, üzüm hasadına başlamış olmanın sevincini ve aynı zamanda bu sezon daha düşük fiyata ürününü satmış olmanın burukluğunu yaşadığını söyledi.

Üzüm tüccarı Necati Özdemir geçen yıl Erdal Çetin’in üzümünü kendisinin aldığını belirterek, "Geçen yıl üzüm fiyatı ve piyasa bu yıla göre daha iyiydi. Bu yıl fiyatlar düşük, piyasa da yok. Üzüm fiyatının düşük olmasının nedenlerinden biri, üzüm bağı alanlarının Tariş ve zirai kurumlar tarafından gerektiği gibi sınırlandırılmamış olmasıdır. Bilinçsizce herkes bağ dikti. Şimdi de pazar yok, fiyatlar düşük. Bu şartlarda üretici perişan olur. Üreticilerimizin sağlıklı, kaliteli ve güvenli ürün yetiştirmeleri için emeklerinin karşılığını almaları gerekir. Ancak bu şartlarda bu mümkün değil." dedi. Üzümde ilaç kalıntısı sorununa dikkat çeken Özdemir, "Alıcılar olarak en çok korktuğumuz zirai ilaç kalıntısıdır. Tüm uyarı ve bilgilendirmelere rağmen hala bu sorunu yaşıyoruz. Bu konuda ilgili kurumların çalışmalarını titizlikle yürütmeye devam etmesi gerekiyor." uyarısında bulundu. Türkiye'de kuru üzüm tüketiminin az olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Türk insanı olarak üzümü az yiyoruz. İsviçre’de 4 doktorun yaptığı araştırmaya göre Dünya'da bütün hastalıklara deva olabilen tek ürün yaş üzüm. İsviçre'de kişi başı yıllık kuru üzüm tüketimi 50 kilogram iken bizde ortalama 10 kilogramı bulmuyor. Dünya'nın en kaliteli üzümünü üretiyoruz. Dünya üzümü Türkiye'den yiyiyor ama biz kendi ürettiğimiz ürünü tüketmiyoruz. Üzümün tüketiminin artırılması için ilgili kurum ve kuruluşların üzümü daha iyi tanıtmaları gerekir. İlk hasat olarak kestiğimiz Yalova cinsi üzümün fiyatı aslında 1 TL’den aşağı olmamalıdır. Ancak piyasada para yok, alıcı bulmak zorlaşıyor. Üreticinin malı her zaman para etmiyor. İç piyasaya satacağımız bu üzümün fiyatı da birkaç gün sonra daha aşağılara düşer. Üreticiler ürününü kaliteli, sağlıklı ve güvenli olarak yetiştirip ihracata yönelik olarak yetiştirmelidir" dedi.

Üretici Erdal Çetin ve üzüm alıcısı Necati Özdemir’i kutlayan CHP İlçe Başkanı Erkin Türker, "Yeni hasat döneminin başlamasıyla ilk ürünü kesen Erdal Çetin’i kutluyorum. Kışın budama ile başlayan, gübreleme ile devam eden onca uğraş ve emeğin sonunda bunun ilk meyvesini hasat etmek çok onurlu ve gururlu bir tablodur. Çiftçilik zor ve meşakkatlidir. Bunun karşılığında emeğin karşılığını alamamak hepsinden zordur. Bu gün çiftçimiz emeğinin karşılığını ne yazık ki alamamaktadır. Çiftçi zor günler geçiriyor. Mazot aldı başını gitti. Gübre fiyatları çok yüksek, bunları çiftçi alıp kullanamıyor. Zirai ilaç fiyatları çok yükseldi. Zor günler yaşayan çiftçi arazisini sulayamıyor, elektrik borçlarını ödeyemiyor, bu yüzden elektrikleri kesiliyor. Derhal çiftçinin elinden tutmak lazım. Hükümet acilen kırsal mazotta ÖTV, gübrede KDV’yi yüzde 1’e indirmeli, elektrik borçlarına af getirmeli, borçların faizlerini silmeli, borcu en az üç yıl eşit taksitlere paylaştırması gerekir. Tariş, Tarım Kredi ve özel bankalardaki çiftçi borçlarını yapılandırması ve üzüme kilo başına devletin prim vermesi gerekir” dedi.

ALAŞEHİR BAĞLARINDA ÜZÜM HASADINA BAŞLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2010 Perşembe 16:53:04
Güncelleme :8 Temmuz 2010 Perşembe 16:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?