3
Mayıs
2024
Cuma
MANİSA

Vali hastaneye el koydu

Moris Şinasi Çocuk Hastanesi'ne toplantı amacıyla giden Vali Celalettin Güvenç ve Rektör Prof. Dr. Semra Öncü, hastaların koridorlarda tedavi için beklediklerini görünce büyük şaşkınlık yaşadı.

Moris Şinasi Çocuk Hastanesi'nde kapasitenin yüzde 200'lere çıktığını gören Vali Güvenç ve Rektör Öncü duruma derhal müdahalede bulunarak, koridorlarda tedavi edilen çocukların boş kapasiteli hastanelere sevk edilmesini emretti. Yere atılan yataklarda tedavi edilen çocukların tedavi yerine daha çok enfeksiyon kaptığını belirten Vali Güvenç, Sağlık Müdürü Ziya Tay'a tam yetki vererek sorunun 24 saat içerisinde çözülmesini istedi.

Vali Güvenç, hastaların tedavisi için ne gerekiyorsa acilen yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Şunda kapasitesi boş olan hastanelerimizi tespit edelim ve ona göre sevkleri yaptıralım. Devlet Hastanesi, Çocuk Doğum ve Bakım Evi ile Merkez Efendi Devlet Hastanesinin doluluk oranlarına göre yeni odalar açılsın. Bu konuda Ziya beye tam yetki veriyorum. Bu sorun bu gün çözülecek, yarın tekrar inceleyeme gelinecek.”dedi.

Vali Celalettin Güvenç'e bilgi veren Moris Şinasi Çocuk Hastanesi Başhekimi Selahattin Emre “Binamızda sadece başhekimlik binası var. Hastanemizin diğer poliklinik binaları, yataklı servisleri, birim üniteleri hastane dışında kiraladığımız bir binada hizmet veriyor. Bizim bu doluluğumuz yaklaşık, Kasım ayından Nisan, Mayıs aylarının sonlarına kadar devam ediyor. Son iki yıldır yüzde yüzleri aşan doluluk yaşıyoruz. Bu da bizim koridorlara taşmamızın mantığını ortaya koyuyor. Doğal olarak bu işin sıhhati de sorgulanır hale geliyor. Normalde yüzde 80’in üzerine çıktığımız zaman, hastane temizliği açısından döngüyü sağlayamazsınız. Çünkü yüzde 20 alan boş kalacak ki, bir takım hastaların kaydırıp, çıkan hastaların yerine, steril hale getirerek, yeni hastaları alabilelim. Şu anda bu çok uzak bir noktadayız. Hasta yoğunluğumuz ile ilgilide çok endişe yaşıyoruz. Temizlik ve enfeksiyondan sorumlu başhekim yardımcımız, konuyla ilgili bana durmadan dilekçe yazdırıyor, ne yapacağız diye. Çocuk uzmanı doktor arkadaşlarında bu konuyla ilgili sıkıntı içerisindeler. Ayrıca bir çocuk da bulunan hastalığın, diğer çocuklara bulaşması da imkansız hale geliyor. 6 ay hastanemizde doluluk oranı yaşanıyor. Üniversite hastanemizdeki bu bölüm bize verildiği takdirde, diğer dışarıda kiralık olarak hizmet veren birimimiz ve yataklı hasta birimimiz rahat rahatlamış olacaktır.”diye konuştu.

Mevcut durum karşısında şaşkınlık yaşayan İl Sağlık Müdürü Ziya Tay ise, aile hekimliğinin uygulamaya girmesiyle, hastanelerde ve çocuk hastanesinde de doluluk oranın azaldığının söyledi. Tay şu bilgileri verdi. ”2007 yılında ve 2008 yılında hastanelerimize baş vuran hasta sayısı Manisa ilinde yüzde 13 azaldı. Çünkü aile hekimliği uygulaması başladı. Buna paralel olarak çocuk hastanesinde de azaldı. Çocuk hastanesinde, 2007 yılında hastaneye başvuran hasta sayısı 205 bin 596 iken, 2008 yılında yani bu yıl 197 bin 785 oldu. Bu bu rakamlar daha da aşağıya inecek. Niye inecek olursa, aile hekimliği hem yerine oturuyor, hem de ikinci basamakta üç liralık katkı payı geldi. Bu yıl bu rakamlar hem çocuk hastanemizde, hem de diğer hastanelerimizde, daha da aşağıya inecek.”

30 MİLYONA İHTİYAÇ VAR
Öte yanda Celal Bayar Üniversitesi'nin yeni yapılan hastanesinde sadece 150 yatak kapasiteli bir bölümünün tamamlandığını, diğer bölümün ise iki yılda tamamlanabileceğini vurgulayan CBÜ Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü, “Yeni yapılan Üniversite hastanemizin şu an bir bölümü bitti. Bizde mevcut hastanemizdeki bazı bölümlerimizi buraya kaydırmaya çalışıyoruz. Çocuk hastanemizin A ve B bloğunu kendilerine teslim edeceğiz. Ancak bu hemen olacak bir şey değil hatta Nisan ayında diyorsunuz Nisan ayında bile bu zor gerçekleşir. Çünkü A blokta ameliyathaneler bulunuyor. Bunların taşınması da kolay değil. Hastanemizin diğer bölümü ise iki yıl sürecek. Şuan yapılan bölümde 150 yatak kapasiteli, diğer bölümde bittiğinde 300 yatak kapasiteli olarak hizmet verecek. İkinci ek binamızın tamamlanması için 30 milyonluk bir bütçe gerekiyor. Bu yıl bu binamızın ihalesi yapılacak ve inşaatı başlayacak. Bunun içinde bu yıl 12 milyon lira bütçe ayrıldı. Biz de istiyoruz ki hastanemizin çocuk polikliniğini ve yataklı servisini genişletelim. Bu binalarımız tamamlandığında bunu da aşmış olacağız. Bu da bir bakımdan diğer hastanelerimizdeki hasta sayısının azalmasına neden olacaktır. Ama çocuk hastanesine, şu an için iki bloğu birden teslim etmemiz mümkün değil bu biraz zaman gerektiriyor. Bizim aşamamız tamamlandığında, kendilerine her iki bloğu da teslim edeceğiz.”dedi.

DERHAL ÇÖZÜN
Yapılan tüm konuşmaların ardından sağlıktaki sorunlara son noktayı koyan Vali Güvenç, “Bütün hastanelerde kapasite eşik olarak uygulanmalı. Devlet Hastanesi'nde, Merkez Efendi Devlet Hastanesi de, Doğumevi Hastanesi de kapasite yüzde 50’li olacak, burada yüzde yüz olacak. Yok öyle bir şey. O da devletin hastaneleri, burada devletin hastanesi. Bu konuda Ziya bey tam yetki sizde nasıl ayarlarsanız ayarlayın. Üniversite hastanemiz çok yoğun yaşanan branşlarda, rektör hanımdan rica edecek, bu hastanemize oda tahsisini yapacağız. Oda hekim, o da hasta, o da vatandaş. Yok efendim uzaktayım diye bir şey yok. Bir ambulansla gider gelirsiniz. Sizin problemleriniz, hasta sayınız o kadar fazla değil ki kardeşim” diyerek tepki gösterdi.

Sağlıksız koşullar altında koridorlarda tedavi gören onlarca çocuğun ambulanslarla boş kapasiteli hastanelere sevk edilmesini emreden Vali Güvenç, bu konuda Sağlık Müdürü Ziya Tay'a tam yetki vererek 24 saat içinde sorunun çözülmesini istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 23:53:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Adnan Menderes Altıntaş IP: 94.121.252.xxx Tarih : 14.02.2009 00:31:08

Allah allah gerçekten bu haberi okuyunca vali beyden çok ben şaşkınlık yaşadım... Yahu şaşkınlık yaşayacak ne var?!!! Gayet normal ve hergün bu halk bunları yaşıyor çile çekiyor, kuyruklarda ölüyor, bunda şaşılacak ne var, şaşırdım doğrusu...